KUD “Kovilje” na Internacionalnom festivalu folklora “Folk fest” u Crnoj Gori

NIŠ

Kulturno-umetničko društvo „Kovilje“ iz Vukmanova od 29. juna do 5.jula ove godine nalazi se na turneji po Crnoj Gori gde ima više koncertnih nastupa u okviru Internacionalnog festivala folkora „FOLK FEST“.

Na koncertima KUD „Kovilje“ prikayuje jedinstvenu kulturnu zaostavštinu Srbije i niškog regiona, kakva se može naći još jedino u području Vukmanova. Ovaj ansambl se slovi kao najvažniji ansambl izvornog tipa u Srbiji, sa značajnim rustikalnim, etno-muzikološkim, koreografskim i etnografskim nasleđem.

KUD „Kovilje“, kao ansambl internacionalno i kulturološkog sadržaja, svoj rad je započelo 1977. godine, kao izvorna grupa iz sela Vukmanova kod Niša. Isključivo neguje i prezentuje izvorno narodno stvaralaštvo i već godinama se nalazi među najboljim izvornim grupama u Srbiji. Posebno je atraktivna narodna nošnja u kojoj nastupaju, stara preko 250 godina. Društvo je učestvovalo na brojnim saborima i festivalima izvornog narodnog stvaralštva u zemlji i inostranstvu.

Kroz višedecenijski rad na očuvanju i afirmaciji srpskog i niškog kulturnog naslađa, „Kovilje“ je dobila veliki broj diploma, pohvala, priznanja i povelja, i na taj način dokazujući da sa pravom nosi epitet najboljeg „Istočnika“ u Srbiji, Balkanu, pa i svetu. KUD „Kovilje“ je tokom više decenija postojanja više puta učestvovalo u snimanju emisija TV Beograda kao što „Kolovođo nogom kreni“, „Žikina šarenica“ ili „Šljivik“, na značajnim muzičkim festivalima među kojima je i „BEMUS“, a snimilo je kao trajni snimak za arhiv Radio Beograda 36 izvornih pesama iz istočne Srbije. Takođe, KUD „Kovilje“ je održalo više zajedničkih koncertnih nastupa sa Nacionalnim ansamblom „Kolo“, učestvovalo u snimanju osam etno-filmova kao i desetina emisija za različite televizije.

 

Sve je to doprinelo da  KUD „Kovilje“  dobije poziv organizatora „FOLK FESTA“ da predstavi nišku i srpsku kulturnu tradiciju na festivalu u Crnoj Gori, na kome učestvuju folklorni amsambli petnaestak evropskih zemalja. Radi kvaliteta nastupa, osim članova amsambla KUD „Kovilje“, na koncertima u Crnoj Gori „Kovilju“ će učestovati i folklorna grupa „Ivan Cvetković“ iz sela Grkinje kod Gadžin Hana i sastav „Sekcija za moderne plesove i igre“ iz Niša – kažu u Niškom kulturnom centru koji je pomogao gostovanje KUD „Kovilje“ u Crnoj Gori.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare