Krov za ugrožene zajednice Roma i Aškalija u socijalnim stanovima u Plemetini

OBILIĆ
Misija OEBS-a na Kosovu organizovala je sastanak sa predstavnicima relevantnih institucija, diplomatskih misija i građanskog društva kako bi se rešila teška situacija stanara u zgradi za socijalno stanovanje br. 1 u Plemetini, opština Obilić.
Zgrada u kojoj žive prethodno raseljene porodice kosovskih Roma i kosovskih Aškalija ozbiljno je oštećena ranijim požarom koji je naneo štetu krovu i gornjim spratovima, a sagrađena je sa neadekvatnim kanalizacionim i drenažnim sistemom. U septembru 2017. godine, zbog jakih vetrova, zgrada je ostala bez velikog dela krova.
Trenutna situacija je takva da kišnica poplavljuje stepenište i prodire u zidove i plafone stanova, a s obzirom da se približava zima, stanari se suočavaju sa humanitarnim vanrednim stanjem koje ozbiljno utiče na njihovo zdravlje. Čitave porodice žive u vlažnim stanovima na čijim se zidovima uhvatila buđ, a prijavljeno je da nekoliko dece ima simptome astme.
Da bi se obezbedila sredstva za popravku krova zgrade i osiguralo se da on više ne predstavlja ozbiljnu zdravstvenu i bezbednosnu opasnost po stanare, popravio se kanalizacioni sistem i obezbedilo da stanari imaju adekvatno snabdevanje vodom i električnom energijom, Misija OEBS-a na Kosovu okupila je na sastanku donatorsku zajednicu i kosovske institucije.
Na ovom sastanku su se opština i relevantna ministarstva složili da angažuju stručnjaka za tehničku procenu situacije i predstavili su stvarne troškove koje treba da pokriju nadležne institucije. Dodatna donatorska podrška biće neophodna da bi se ova hitna situacija rešila pre zime.

Dan pre sastanka, šef Misije OEBS-a na Kosovu ambasador Jan Braathu posetio je socijalni stambeni blok u Plemetini kako bi iz prve ruke od stanara dobio informacije o situaciji.

Zgrada je oštećena u požarima, zbog neodgovarajućeg kanalizacionog i drenažnog sistema i zbog gubitka krova. Zgrada ima 35 stanova sa oko 180 stanara. Samo jedan od njih ima stalno zaposlenje.

Pogled iznutra na nestali krov zgrade za socijalno stanovanje br. 1 u Plemetini, koji je izgubljen u požaru i zbog neprestano jakog vetra.

Stanar zgrade u Plemetini pokazuju vlažne zidove i razvodnu kutiju za struju koja je poplavljena kišnicom.

Deca trče klizavim stepenicama zgrade za socijalno stanovanje br. 1 u Plemetini. Zidovi zgrade su takođe oštećeni kišnicom.

Jedini način da se otvore i zatvore vrata ovog stana jeste da se ona potpuno skinu. Vrata, zidovi i stepenice zgrade za socijalno stanovanje u Plemetini ozbiljno su oštećeni zbog vode koja je poplavila zgradu.

Teško oštećeni delovi stanova na poslednjem spratu kao posledica krova koji nedostaje.

Kuhinja jedne od porodica koje stanuju u zgradi za socijalno stanovanje. Plafon i zidovi su prilično poplavljeni zbog oštećenja na krovu.

Bajruš Beriša, član kućnog saveta, opisuje uslove u kojima žive njegovi susedi u zgradi za socijalno stanovanje br. 1 u Plemetini tokom sastanka koji je organizovala Misija OEBS-a na Kosovu da bi se rešio problem. Fotografija prikazuje sijalicu i vodu koja teče kroz nju, što je dokaz stalne opasnosti u kojoj stanari žive.

Nikola Petrovski, šef Odseka za zajednice pri Misiji OEBS-a na Kosovu, govori o problemu i mogućem rešenju za zgradu za socijalno stanovanje br. 1 u Plemetini tokom sastanka koji je Misija organizovala radi rešavanja problema. Kao hitno rešenje, Misija OEBS-a je pozvala donatore i institucije da poprave krov zgrade i da razmotre i utvrde dugoročna rešenja da se ne bi ponovo desile slične situacije.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare