Krkobabić u Leskovcu

LESKOVAC

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Milan Krkobabić  rekao je danas u Leskovcu da će ove godine 825 miliona dinara biti izdvojeno za podsticaj zadrugarstva, što je , dodao je,  gotovo četiri puta više nego prošle godine.

Ono što je posebno novo, je formiranje složenih zadruga, rekoa je Krkobabić.

“Spremni smo da u ovoj godini formiramo četili ili pet takvih zadruga, gde bi smo objedinili postojeće zadruge koje se bave određenom vrstom proizvodnje, recimo povrtarskom, voćarskom, vinogradarskom, u jednu složenu gde bi smo organizovali više faza prerade. To praktično znači da smo spremni da investiramo do pola miliona evra u jednu složenu zadrugu. To su sredstva vlade, ali očekujemo i da lokalna samouprava usmeri deo sredstava u tom pravcu,“ rekao je Krkobabić.

„Mi smo dali 10,4 miliona za „Zelenu zvezdu“ i želimo da vidimo kako i gde su utrošena ta sredstva, da vidimo šta je kupljeno, šta je postavljeno, a onda ćemo kroz 5-6 meseci ili godinu dana opet doći da vidimo ekonomske efekte ulaganja”, obajsnio je on povod za boravak u Leskovcu.

 

” Hoćemo da u Srbiji damo novi obrazac ponašanja. Ulažemo, ali hoćemo da vidimo gde, kako i kakvi su efekti. Puno je novca otišlo u različite delove Srbije, građani Srbije to izdvajaju i najmanje što mogu je da zahtevaju i imaju puni uvid u trošenje takvih sredstava. Ovde na jugu su posedi jako ustinjeni, u proseku iznose oko 2,5 hektara. Taj usud je imperativ formiranja zadruga, koje znače udruživanje malih proizvođača, kako bi ih učinili pravim robnim proizvođačima. Ovo je povrtarski kraj i mora ostati tako, ali to ne znači da nećemo podizati industrijske objekte, nego je to nešto što je primarno”, rekao je Krkobabić.

Krkobabić je naglasio i da će stručne službe ići u kontrolu namenskog trošenja sredstava zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave.

„Ovo je trojni ugovor i gledaćemo kako je svaki dinar utrošen. Mi idemo i korak dalje, pa govorimo i o kontroli i analizi efekata ulaganja. Priče o zloupotrebi u startu moraju biti odbačene i svako ko zloupotrebi jedan jedini dinar mora da odgovara.“

 

„Naš cilj je da što više poljoprivrednika ostane na svojim imanjima i da srpsko selo ne izumire”, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

” Grad Leskovac, kroz subvencije, pomaže poljoprivredne proizvođače. U periodu od kako smo preuzeli odgovornost više od 3320 poljoprivrednika je dobilo subvencije, za šta je izdvojeno 127 miliona dinara. Kroz projekat elektrifikacije polja, gde smo lideri u čitavoj Srbiji, uloženo je 66 miliona dinara i izgrađeno je preko 37 kilometara mreže u 220 gazdinstava i pet sela. Oni su dobili mogućnost da umesto dizel motora koriste električnu energiju i na taj način štede 3-5000 evra po domaćinstvu, a veća domaćinstva imaju uštedu i do 7000 evra na godišnjem nivou. Proces komasacije je bitan iz razloga što poljoprivrednici leskovačkog kraja imaju male parcele koje su pritom i dislocirane ili pozicionirane na više lokacija. Naš plan je da za poljoprivredu izdvajamo najmanje 5% gradskog budžeta. U ovom trenutku to je oko 4%, što je povećanje u odnosu na period kada smo preuzeli odgovornost, kada je taj procenat bio 1%.“

Dodao je Cvetanović i da savremeni svet ne može da se zamisli bez zadruga i zadrugarstva.

„Povrtari leskovačkog kraja od davnina su poznati kao dobri, vredni i uzorni proizvođači. Ipak, to ponekad na zahtevnom i probiljivom tržištu nije garancija za uspeh. Zato udruživanje u zemljoradničke zadruge predstavlja jedan veliki potencijal za razvoj i može da utiče na smanjenje migracije iz ruralnih područja. Zadruga „Zelena zvezda“ iz Vinarca je dobar primer udruživanja poljoprivrednika u našem kraju. Formirani su pre desetak godina i Grad Leskovac je u njima prepoznao potencijal i pružili smo im podršku za konkurisanju u programu podrške za sprovođenje mera osnivanja novih investicionih projekata. 23. novembra 2017. godione potpisan je ugovor o dodeli bespovratnih sredstava u iznosu od 10,4 miliona dinara koji će u značajnoj meri unaprediti njihovo poslovanje.“

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare