Kreće izgradnja novog kolektora

LESKOVAC

U Leskovcu je potpisan zapisnik o uvođenju izvođača radova u posao na izgradnji glavnog kolektora za centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda između grada Leskovca, Ministarstva za zaštitu životne sredine, izvođača radova i predstavnika vršioca tehničke kontrole i stručnog nadzora.

Holandska Vlada doniraće skoro osam miliona evra za 88 km kanalizacione mreže u 16 sela koja gravitiraju ka Bogojevcu, mestu u kojem je locirano Postrojenje za preradu otpadnih voda, čime bi se uspostavio pun režim rada sistema.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da razvoj svakog grada zavisi od kapitalnih investicija koje se realizuju u njemu.

„Dosledna implementacija najbitnijih projekata za život građana i budućnost naše dece je preduslov da taj razvoj bude brži. Ono što takođe diktira razvijenost jednog društva su investiciona ulaganja, izdvajanja iz gradskog i republičkog budžeta. I konačno, ljudi u timovima koji svojim odgovornim i stručnim odnosom, kroz posvećenost realizaciji, doprinose da stignemo do postavljenih ciljeva. Osvrnimo se zato malo unazad. Znamo da smo postrojenje, u vrednosti od 10,5 miliona evra, za preradu otpadnih voda završili zahvaljujuci donaciji Evropske unije. Ali, ono nažalost nije privedeno nameni, te zbog toga stoji obaveza da ćemo ta sredstva morati da vratimo, ukoliko se to uskoro ne dogodi. Takođe, linija mulja, koja se trenutno realizuje kao sledeća faza programa za tretman otpadnih voda u Leskovcu, treba da prođe kroz probni rad, po svom okončanju izgradnje, što bez dotoka otpadnih voda, neće biti moguće,“ rekao je Cvetanović i naglasio da je postavljene uslove grad ispunio.

„Preostao nam je onaj glavni, a to je izgradnja kolektora. Bez kolektora nam je ugroženo i dovedeno u pitanje sve prethodno izgrađeno i to samo zato što pre nas nije bilo odgovornosti onih koji su Evropskoj delegaciji obećali da će kolektor izgraditi. Taj preduslov, vezan za izgradnju kolektora ne da nije bio ispunjen, već je doživeo pravi fijasko u vidu neupotrebljivog kolektora koji je u celosti isplaćen izvođaču, a da nikada nije proradio. Propala investicija koštala nas je oko 2 miliona evra. Taj problem konačno je razrešen i to zahvaljujući Vladi Republike Srbije i, pre svega, predsedniku Republike Srbije gospodinu Aleksandru Vučiću. Svesni da Grad nema sredstava za izgradnju drugog kolektora, oni su doneli odluku da pomognu građanima Leskovca tako što su izdvojili sredstva za izgradnju novog kolektora. Radi se o preko 417 miliona dinara, koliko košta izgradnji kolektora, a rok za to je 22 meseca. Takođe, iz budžeta Srbije je dato za nadzor nad radovima 46,5 miliona dinara. Grad Leskovac je, za eksproprijaciju zemljišta kojim će kolektor proći, izdvojio oko 20 miliona dinara.“

Darinka Radojević, predstavnica Ministarstva za zaštitu životne sredine, je naglasila da je ovo ministarstvo izuzetno posvećeno projektima u lokalnim samoupravama, jer su to mesta u kojima se štiti životna sredina i stvara budućnost za generacije koje dolaze.

„Ovo je jedan od najznačajnih projekata koje ministarstvo trenutno sprovodi. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati ovakve i slične projekte koji će nam ubrzati put ka Evropskoj uniji.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Surda
Surda
5 godine pre

Lelke, boske!!!