Krasić: Situacija sa respiratornim obolenjima uobičajena

LESKOVAC

„U prethodnim nedeljama smo imali izolovane rino viruse i respiratorne sincicijalne viruse. Imamo potvrđen na našoj teritoriji i virus gripa tipa A, zatim tipa AH1 i AH3 kod po jedne osobe”, kaže Jadranka Krasić, epidemiolog.

“Ovi virusi se nalaze u sastavu vakcine protiv gripa, tako da se vakcinisane osobe zaštićene. Nevakcinisane osobe mogu i dalje da se vakcinišu. Uslov je da nisu bili u kontaktu sa nekim od oboleli ili da imaju neku respiratornu infekciju,“ dodaje.

Zavod za javno zdravlje Leskovac je redovno vršio uzimanje uzoraka od osoba koje imaju oboljenja slična gripu ili grip, kaže Jadranka Krasić.

Kaže i da poređenje sa prethodnom godinom broja obolelih od obolenja sličnih gripu govore da je ukupan broj u trećoj nedelji 2023. godine u Leskovcu iznosio 1634 akutnih respiratornih infekcija, a oboljenja sličnih gripu 61, dok je u 2024. godini primećeno blago povećanje – 2008 akutnih respiratornih infekcija i 71 oboljenje slično gripu.

„Možemo da kažemo da je situacija uobičajena za ovo doba godine, kao i ranijih godina. Pored vakcinisanja, građanima preporučujemo i da izbegavaju posete kod osoba koje imaju respiratorne infekcije. Što se same zaštite tiče, mogu da uzimaju dan ili dva antipiretike, ali nikako da na svoju ruku uzimaju antibiotike, koji se uzimaju jedino po preporuci lekara. Ukoliko se javi temperatura i koja traje par dana, obavezno se javiti izabranom lekaru. Naravno, tu je i unošenje što više vitamina, voće, povrće, ali i ležanje i odmaranje,“ preporučuje Krasić. (kraj) IS/ SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare