Kovid 19: Apsolutni rekord u broju novozaraženih u Nišu

NIŠ

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš profesor dr Zoran Perišić je istako da je sa 411 zaraženih osoba kovidom postignut apsolutni rekor u Nišu do sada.                        

„Mislim da je postavljen apsolutni rekord, i to nije dobro.To je ceh za sve što se dešavalo prethodnih dana. To je naš osećaj odgovornosti u državi koja je prva u svetu obezbedila, ne jednu, nego četiri, pa zatim i petu vakcinu. Vakcinacija je, da se ne lažemo, u poslednjih godinu dana, sprečila mnoge teže oblike koji su mogli da se jave, i mnoge nepotrebne smrti su izbegnute“, rekao je Perišić.

                            U ovom trenutku stepen zaražavanja je takav da je nepredvidivo da li će za dan, dva, tri ili pet u Nišu biti 600, 700 ili ne znam koliko zaraženih. Ono što je dobro jeste da je broj pacijenata koji zahtevaju hospitalizaciju relativno mali. Na današnji dan na Infektivnoj klinici je 46 pacijenata, ali oni su hronično puni, pa nećemo meriti prema njima. Dva deteta i dve trudnice u novom Kliničkom centru, 17 je u stacionaru i petoro u jedinici intenzivnog lečenja, dodao je Perišić.

                     On je objasnio i zašto ne bi smeli da se oslone samo na istureno odeljenje u Kruševcu.

                       „Ne možemo da ugasimo stacionar u Kliničkom centru i da sve pacijente šaljemo u naše istureno odeljenje u Kruševcu, gde ima nešto manje od stotinu pacijenata, dakle svega petina kapaciteta, i to vam govori koliko smo dobro pripremljeni za ovu situaciju. Ne možemo da ugasimo ovo ovde, jer i pacijentima koji se ovde “pokvare”, sa Infektivne klinike, moramo da im obezbedimo najviši standard koji možemo da dobijemo za najteže pacijente u novom Kliničkom centru u jedinici intenzivnog lečenja“, kazao je Perišić.

                  Dodao je da je u Kliničkom centru situacija stabilna i puno je slobodnih kapaciteta, ali…

                „Drugi deo priče, koji se ne vidi, jeste da su naši anesteziolozi angažovani u Kruševcu i ovde, da je jedan deo ljudi pozitivan, jedan deo je na odmoru i zaista je teško nekovid deo, pre svega govorim o hiruškim intervencijama, vratiti i moraćemo za sve te operacije sačekati da izađemo iz kovida i da nastavimo da radimo nekim normalnijim tempom“, izjavio je direktor UKC-a, pa istakao da je ipak podignut broj intervencija na određenim odeljenjima. Pre svega na Minimalno-inazivnoj hirurgiji, jer nisu banalne stvari kad neko ima kilu ili žučnu kesu, pa treba da se operiše.

               „U ovom trenutku, nažalost, ne mogu da saopštim dobre vesti, da ćemo početi brzo da povećavamo broj operisanih na ortopediji. Čekamo prvi trenutak koji če se ukazati kao pogodan da otvorimo i treću salu, podićićemo kapacitete za 50% i krenuti da rešavamo i ortopedske pacijente“, kazao je direktor UKC Niš.

                 Profesorka dr Jelena Vojnović, pomoćnica direktora Klinike za dečje interne bolesti u okviru Kliničkog centra Niš, istakla je da je kroz njihovo odeljenje od početka pandemije prošlo preko 1500 dece zaraženih Kovidom 19, ali da je tu sada samo troje dece.

                   „Trenutno, srećom, bez obziran na aktuelni talas, imamo samo troje dece, od kojih je dvoje pozitivno. Ono što nas možda zabrinjava jeste šta će biti do kraja januara. Nadamo se da će deca nastaviti da imaju lakšu kliničku sliku, jer imamo informaciju iz Domova zdravlja da je pritisak na primarni nivo zdravstvene zaštite veliki i da deca pojačano oboljevaju, ali srećom, prema našim merilima, još uvek nema naznake teške kliničke slike. Do kraja januara moramo da se strpimo za tzv. postkovid stanja, koja smo takođe uspešno zbrinjavali, pa se nadamo da Omikron neće dovesti do tih komplikacija, ali smo spremni 24 časa, ne daj bože da zatreba“, navela je Vojnović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare