Kosovska ministarka prosvete u Preševu, nije se videla sa predstavnicima lokalne vlasti

PREŠEVO

Kosovska ministarka prosvete Arbrie Nagavci boravila je danas u Preševu gde je posetila školu u Miratovcu ali se nije sastala sa predstavnicima lokalne vlasti.

“U današnjoj poseti Preševu izbliza smo videli kako se realizuju projekti za zapošljavanje asistenata, vaspitanja i obrazovanja u ranom detinjstvu, kao i projekti koji imaju koristi od grantova koje je dodelila Vlada Republike Kosovo.
Zajedno sa predsedavajućim parlamentarnog odbora za obrazovanje Ardijanom Golom, savetnikom premijera Arditom Sinani, savetnikom zamenika premijera Fatmira Currija, kao i vršiocem dužnosti predsednika KKSH, Ragmijem Mustafijem i kolegama iz kabineta godine, obišli smo nekoliko obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva.
U Osnovnoj školi „Abdulah Krašnica“ u Miratocu izbliza smo videli rad nastavnika i učenika ove škole, koja je poznata kao jedna od najuspešnijih u ovom delu. Razgovarali smo o finansiranju projekata za očuvanje nacionalnog identiteta i povećanje saradnje u budućnosti.
Posetili smo i Predškolsku ustanovu „8 Marsi“ u Preševu, gde su nas srdačno dočekali direkcija, vaspitači i deca ove ustanove. Ovom prilikom delimo knjigu „Učenje kroz igru“ za 950 dece predškolskog uzrasta.
Učestvovali smo i na promociji knjige za decu „Maggia e jastuk me zile” autorke Aferdite Salihu, a boravili smo u NVO „Direkcija za inkluziju osoba sa invaliditetom” gde smo se izbliza upoznali sa njihovim radom i aktivnostima. Ovom prilikom upoznali smo 20 asistenata posvećenih deci sa posebnim potrebama i izbliza videli njihov angažman sa ovom decom.
Vlada Republike Kosovo je posvećena pružanju podrške za ostvarivanje prava i potreba građana u Preševskoj dolini.
Iz tog razloga je izdvojila finansijska sredstva za promovisanje interesa Albanaca u Dolini, kao i za sprečavanje depopulacije zemlje.
U okviru podrške Vlade građanima Preševske doline, mnogi podržani projekti su iz oblasti obrazovanja, kao što su:
-78 grantova za projekte ukupne vrednosti preko 1 milion evra i finansijska podrška stipendiranjem studenata, gde će 107 mladića i devojaka dobiti godišnje stipendije u iznosu od 1.000 evra, u ukupnoj vrednosti od 107 hiljada evra;

  • Učenicima Preševske doline smo prvi put prošle godine poslali knjige na albanskom jeziku, u vrednosti od 255 hiljada evra;
  • U junu i oktobru Vlada je za ove knjige izdvojila ukupno 85 hiljada evra;
  • Stipendije za studente u iznosu od 107.000,00 evra
  • Oprema sa knjigama za predškolski uzrast u vrednosti od 8.778,00 evra;
    -Škole sporta u vrednosti :(u fudbalu, košarci, boksu, karateu, odbojci, atletici itd.) 157.500,00 evra.
    Kao Vlada i ministar prosvete posebnu pažnju posvećujemo Preševskoj dolini. Dolini je potrebno više, tako da ćemo nastaviti našu posvećenost da uradimo više za njih u okviru naših mogućnosti”, napisala je ministarka na svom fejsbuk profilu
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare