Kosovo važno za samo četiri odsto građana

BEOGRAD

(FoNet)

Samo četiri odsto građana Srbije smatra Kosovo najvažnijim pitanjem, dok većinu najviše tište, pre svega, ekonomski problemi, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Ipsos stratedžik marketinga „Stavovi Srbije o rešavanju statusa Kosova“ u kome se navodi da 77 odsto građana nije spremno na izdvajanja od plata i penzija radi očuvanja Kosova.

Foto: Fonet/Medija centar

Srđan Bogosavljević iz IPSOS je, na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, rekao da građani ne pominju Kosovo kao najvažniji problem već ih najviše brinu siromašvo, nezaposlenost i korupcija.

Najnovije istraživanje IPSOS uz podršku Fondacije za otvoreno društvo o stavovima građana o Kosovu rađeno je u decembru i to na uzorku od 1.045 ispitanika.

Bogosavljević je, međutim, ukazao da iskustva sa ranijih istraživanja IPSOS pokazuju da je Kosovo „užasno eksplozivna tema“ koja se u odgovorima građana pojavljuje kada se nešto dogodi, poput proglašenja nezavisnosti iz 2008.

On je ocenio i da, iako ekonomski problemi najviše okupiraju pažnju građana, ispitanici ne smatraju da njihovo rešenje zavisi i od kosovskog pitanja.

„Šta su problemi. Nezaposlenost, nizak standard, ekonomija, korupcija, opšte siromaštvo, manje više kako da preživimo“, rekao je Bogosavljević i konstatovao da je nizak standard i nezaposlenost veoma mnogo povezan sa rešenjem kosovskog problema.

Bogosavljević je rekao i da dve trećine ispitanika nije spremno da prihvati albanske predstavnike u vlasti u Srbiji u slučaju hipotetičke situacije da se Kosovo vrati pod okrilje Srbije.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić je rekla da građanima nije jasno šta Srbija želi i kako vlast planira da ostvari svoje planove za Kosovo.

Ona je dodala da građani takav svoj stav objašnjavaju time što vlast ne saopštava šta je cilj i kako ga postići u slučaju Kosova.

„Građani Srbije su istovremeno vrlo jasni kada je u pitanju njihov odnos prema mogućim rešenjima i u tom smislu uopšte nisu spremni na lična odricanja povodom Kosova“, istakla je Jelinčić.

Ona je rekao da se 85 odsto ispitanika nikada ne bi nastanilo na Kosovu ako je to uslov za njegovo očuvanje, a 82 odsto ne bi živelo u okolnostima većeg bezbednosnog rizika kada bi rešenje za Kosovo podrazumevalo i takve mere.

Jelinčić je zaključila i da 77 odsto građana ne bi prihvatilo izdvajanja iz plata i penzija za nekakav projekat očuvanja Kosova.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare