Kosovo: Ko opstruiše a ko menja stranke “ko čarape” medju Srbadijom na Kosovu?

PRIŠTINA

Ministarstvo za zajednice i povratak u Vladi Kosova odbacilo je optužbe predsednika opštine Leposavić, I u kosovskom I u srpskom sistemu, Dragana Jablanovića da to ministarstvo navodno opstruiše  ovu opštinu na severu Kosova.

Jablanović je izjavio u emisiji  “Slobodno srpski” , da je Leposavić jedina opština na severu koja nema potpisane memorandume o saradnji sa ministarstvima za povratak i lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, I da ovu  opštinu opstruišu Ljubomir Marić i Dalibor Jevtić, kao i da se “ništa od toga ne bi dešavalo” da je član Srpske napredne stranke, ali da on, tvrdi “ ne menja stranke kao čarape”.

Dragan Jablanović je član Pokreta socijalista Aleksandra Vulina kao I njegov sin,  Aleksandar Jablanović, nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu, a sada državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije

“Povodom neistinitih navoda koje je gradonačelnik Leposavića gospodin Dragan Jablanović izneo u javnost a o navodnoj opstrukciji Ministarstva za zajednice i povratak i ministra Dalibora Jevtića, dužni smo da zarad istine javnost obaveestimo o sledećim činjenicama:

  1. Skupština Kosova je na sednici održanoj 14. jula 2016. godine usvojila IZMENE I DOPUNE ZAKONA BR 05/L-071 o budžetu Kosova za 2016 godinu (rebalans budžeta) kao novi Zakon br 05/L-109 http://www.kuvendikosoves.org/common/docs/ligjet/05-L-109%20s.pdf u kome je Ministarstvu za zajednice i povratak uvećan budžet u kategoriji kapitalnih projekata za ukupno vrednost od 994.632,000 eura kao grant Vlade Kosova za „četiri opštine na severu Kosova“.
  2. Ministarstvo za zajednice i povratak je u skladu sa Zakonom 05/L-109 informisalo opštine da dostave potrebne informacije i zahteve za projekte koji treba da se, u skladu sa odobrenim sredstvima, realizuju. Inače se ovde radi o projektima potpisanim memorandumima saradnje sa sve četiri opštine (Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić) u 2015. godini.
  3. Pošto su opštine Zubin Potok i Severa Mitrovica u potpunosti realizovali sve predviđene projekte, ostalo je da opštine Zvečan u Leposavić dostave zahteve, u skladu sa važećim procedurama i Zakonom, kao preduslov za potpisivanje aneksa memoranduma. Opština Zvečan je upravo poštujući sve procedure to i učinila i nakon potpisivanja aneksa memoranduma došlo je i do relaizacije sredstava u iznosu od 198.892,033 eura.
  4. Opština Leposavić i njen gradonačelnik Dragan Jablanović je u nekoliko navrata obaveštavana od strane MZP-a o preostalom iznosu od 795.739,067 eura kao delu budžeta koji je na raspolaganju ovoj opštini a, ponavljamo, u skladu sa memorandumom potpisanim 2015. godine i novim Zakonom o budžetu br 05/L-109. Gradonačelnik Jablanović je lično i preko svojih službenika u nekoliko navrata zahtevao i insistirao na većem iznosu od odobrenog u budžetu i to prvo 976.580,030 eura pa zatim i iznos od 926.775,030 eura.
  5. Ministarstvo za zajednice i povratak je obavestilo Opštinu Leposavić da ne postoji zakonski način da pozitivno odgovorimo na njihov zahtev jer sve što prelazi odobrena budžetska sredstva, pa makar i za jedan cent, zakonski je nemoguće potpisati aneks memoranduma.
  6. VD generalnog sekretara je poslednji put obavestio putem komunikacije elektronskom poštom da se usaglase zahtevi i vrednosti projekata u skladu sa Zakonom 05/L-109 i da se pošalje pismeni zahtev kako bi se uradio aneks memoranduma (MZP je spreman da dostavi svu dokumentaciju koja dokazuje ove navode).
  7. Nakon dobijanja, konačno, zahteva koji je u skladu sa odobrenim sredstvima, ministar Jevtić je potpisao aneks memorandum”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Kancelarija za javnu komunikaciju Ministarstva za zajednice i povratak

“Dakle, ne ulazeći u razloge političke frustracije i iznošenja neistina od strane gospodina Jablanovića, vrlo jasno je bilo da je upravo sam gradonačelnik Jablanović opstruisao i odugovlačio, iz samo njemu znanih razloga, realizaciju važnih projekata za građane opštine Leposavić. Da je postojala bilo kakva namera oko nekakve opstrukcije od strane ministra Jevtića, on i u 2015. godini ne bi potpisao memorandum i to prvi sa opštinom Leposavić. Na sastanku koji je ministar Jevtić imao sa gradonačelnikom Leposavića vrlo jasno je rekao da će se Ministarstvo za zajednice i povratak, dokle god je on na čelu ove institucije, ponašati odgovorno i profesionalno da ne postoji bilo koji razlozi, a ponajmanje politički, zbog kojih MZP neće realizovati Zakonom predviđena sredstva za opštinu Leposavić. Takođe ministar Jevtić je naglasio da sa druge strane neće nikad dozovoliti kršenje Zakona i procedura i da u skladu sa tim očekuje postupanje i gradonačelnika Jablanovića. Ministar Jevtić je gradonačelniku ponudio svu svoju profesionalnu podršku kako bi do realizacije svih projekata došlo na jedan kvalitetan način i pre svega poštujući sve procedure. Sa ovog sastanka takođe postoji pisani i elektronski zapisnik, a njemu je prisustvovao i predsednik Srpske liste gospodin Slavko Simić.

 

Očigledno je da se ovde radi o potrebi da se sopstveno možda neznanje, ali definitivno nepoznavanje procedura i Zakona, prebaci na MZP kao opravdanje za upravo taj pre svega neprofesionalizam gospodina Jablanovića. Naravno da sve ovo nema ama baš nikakve veze sa tvrdnjama koje je Dragan Jablanović izneo i naravno da se tu ponajmanje radi o tome da li je on ili nije član SNS-a, a o „menjanju čarapa“ u smislu promena stranke takođe jer upravo je gospodin Jablanović bio nekada član SPS-a, a danas neke druge stranke u vlasti”, navodi se u ovom saopštenju.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare