Koraci: Tražimo hitno reagovanje institucija i zaštitu za Aidu Ćorović

BEOGRAD

Društvo za održivu budućnost Koraci obraća se javnosti Srbije apelom:

Građanke i građani Srbije ne nasedajte na podmetačine i lažne vesti koje se iz krugova bliskih Srpskoj Naprednoj stranci šire preko društvanih mreža i tabloida, satanizujući i označavaju kao legitimnu metu progona aktivistkinju i potpredsednicu Društva Koraci Aidu Ćorović.

Od petka, kada se na društvenim mrežama pojavio sadržaj sa lažnog Tviter naloga pod imenom Aide Ćorović, u vezi sa protestom pod nazivom „Buna protiv mafije” u Novom Sadu, ne stišava se orkestrirani govor mržnje.

U toj lažnoj objavi stoji Aidino navodno priznaje da je na protestu pocepala zastavu Srbije i da bi to učinila opet kao i da želi autonomiju za Vojvodinu i Sandžak, uz poruku Stop srpskom svetu! Lažni tvit koji se pojavio i u tabloidima i na desničarskim portalima pokrenuo je salvu uvreda, mržnje i direktnih pretnji smrću Aidi Ćorović.

Istina je, međutim, samo jedna: na novosadskom protestu održanom 29. jula zbog nasilju nad učesnicima nedavnih demonstracija protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana grada, Aida Ćorović bila je u grupi aktivista koji su bacili nekoliko bočica farbe na izlog prostorija Srpske napredne stranke u Bulevaru oslobođenja. Tom prilikom okupljeni su sa ulaza u prostorije SNS sklonili zastave Srbije kako je u akciji ne bi prefarbali i odmah saopštili da je „zastava na sigurnom“.

Takođe, Društvo za održivu budućnost Koraci traži hitnu reakciju institucija, pre svih Odeljenja za visokotehnološki kriminal i Policije kako bi se otkrili nalogodavci i izvršioci napada na društvanim mrežama i obezbedila odgovarajuća zaštita za Aidu Ćorović.

Podsećamo da se od novembra prošle godine, kada je zajedno sa aktivistkinjom Jelenom Jaćimović bacila jaja na mural sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, svako njeno pojavljivanje u javnosti korišteno za širenje novih laži i mržnje.  Ugroženi spokoj Aide i njene porodice danas se pretvara u poruku  aktivistima/kinjama i svim  slobodomislećim ljudima šta ih čeka ako iznose stavove suprotne onima koje zastupa vladajuća klika i njeni trabanti.    

Društvo koraci poziva aktivističku zajednicu sa zbijemo redove, zajednički se odupremo lažima i stojimo  solidarno jedni uz druge. Mi branimo istinu i pravdu, oni interese i privilegije. Koliko god borba bila teška i duga njen ishod biće samo jedan – naša pobeda! navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare