Konkursi za projekte u oblasti socijalne zaštite , kulture i javnog informisanja

LESKOVAC

 

Na  današnjoj, 18. sednici Gradskog veća data je saglasnost Gradskoj upravi za društvene delatnosti  za raspisivanje javnih konkursa za izbor programa – projekata u oblasti socijane zaštite, kulture i javnog informisanja, koji će se finansirati ili sufinansirati iz budžeta grada Leskovca za 2017. godinu.

Odlukom o budžetu grada za 2017. godinu predviđeno je 22 miliona za finanisiranje projekata u oblasti socijalne zaštite po konkursu.

U finansiranje ovih programskih aktivnosti spadaju i usluge socijalne zaštite predviđene Odlukom o socijalnoj zaštiti grada Leskovca, koje grad ima zakonsku obavezu da u 2017. godini finansira po sistemu javnih nabavki.

Tako će od planiranih 22 miliona 8 miliona i 300 hiljada dinara biti odvojeno za proceduru javnih nabavki, za usluge kao što je personalna asistencija i dnevni boravak za odrasla lica sa smetnjama u razvoju.

Pomoć u kući kao socijalna usluga nije obuhvaćena ovim sredstvima jer se već finansira preko Centra za socijalni rad i Gerontološkog centra. Tako će ove godine 13 miliona i 700 hiljada dinara biti raspodeljeno na osnovu konkursa koji će narednih dana biti objavljen na sajtu grada, nakon čega sledi odluka komisije i saglasnost Gradskog veća, obrazložila je načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić.

Za projekte u oblasti kulture u budžetu grada izdvojeno je 12 miliona i 400 hiljada dinara, od čega će 9 miliona biti raspodeljeno za programe koji se inače svake godine po konkursu finansiraju iz budžete grada (reč je o značajnim kulturnim manifestacijama u gradu), dok je 3 miliona i 400 hiljada predviđeno za druge projektne aktivnosti.

Za projekte u oblasti javnog informisanja u budžetu grada za 2017. godinu opredeljeno je 20 miliona dinara.

Gradsko veće je dalo saglasnost na rešenje o raspodeli sredstava po raspisanom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2015. godini.

Kako je objasnila načelnica Stanković Ilić, reč je o poništenju rešenja Gradske uprave za društvene delatnosti donetog na osnovu odluke komisije za izbor projekata u oblasti javnog informisanja za 2015. godinu.

Komisija je donela odluku 17. avgusta 2015, i na osnovu odluke komisije urađeno je rešenje na koje je saglasnost dalo Gradsko veće. „Simplisiti“ DOO iz Niša, koji je inače dobio sredstva prilikom raspodele, poveo je spor kod Upravnog suda zbog toga što je u obrazloženju komisije rečeno „da je tokom odlučivanja komisija dala prednost lokalnim medijima“.

Drugi mediji koji je poveo spor je „Info port“ Aleksandra Jovović iz Leskovca, zbog toga što „komisija nije dovoljno dobro obrazložila kriterijume zbog kojih je projekat odbijen“.

Na osnovu presude Upravnog suda, kojom je poništeno rešenje komisije, doneta je nova odluka na osnovu koje je Gradska uprava za društvene delatnosti uradila novo rešenje. U novom rešenju do detalja su obrazloženi kriterijumi zbog kojih je projekat „Info porta“ odbijen, a izbačena je i rečenica da je komisija dala prednost lokalnim medijima prilikom procesa odlučivanja.

Vezano za projektno finansiranje u oblasti kulture, dodatno pojašnjenje dao je načelnik Gradske uprave za finansije Dalibor Tričković. Zakon o kulturi predviđa da Gradsko veće može 25 posto sredsava namenjenih za konkurs da opredeli po osnovu projekata od interesa i važnosti za grad u oblasti kulture. Kako grad Leskovac već nekoliko godina sprovodi projekat snimanja igrane serije i filma „Slavujevo doba“, u obavezi je da plati poslednju ratu od 25.000 evra po osnovu ugovora vrednog 100.000 evra. Tako da će iznos od 12 miliona i 400 hiljada dinara, koliko je namenjeno za projektno finansiranje u kulturi, biti umanjen za obavezu grada po tom ugovoru od oko 3 miliona i 200 hiljada dinara. Preostali iznos sredstava od 9 miliona dinara biće raspoređen po osnovu konkursa, rekao je Tričković.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare