Konferencija o sprečavanju nasilja nad ženama

VRANJE

U Vranju je održana Treća regionalna konferencija lokalnih mreža Pčinjskog okruga pod nazivom „Narandžasti zajednički odgovor nasilju nad ženama“. Glavna tema ovog skupa bila je primena  novog Zakona o sprečavanju nasilja nad ženama.

„Novi zakon je pozitivan pomak i njime je izražen jasan i odlučan stav i spremnost nadležnih za borbu protiv nasilja u porodici i ženama uopšte. To je stvorilo atmosferu u društvu da je nasilje u porodici nešto što treba sprečavati i to ohrabruje žene. Broj prijava nasilja u porodici i drugih vidova nasilja nad ženama, zapravo pokazuje da je ovaj zakon ohrabrio žene i da se na neki način na nasilje drukčije gleda od strane institucija“, kaže dr Nevena Petrušić, profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

„Zakon se primenjuje od 1. juna i dao je prve rezultate. Izrečene su hitne mere zaštite. Preko 2000 mera izrečene su počiniocima nasilja i preko 4000 mera sprečavanja nasilja i sada  je fokus na kažnjavanju počinilaca, a ne samo rad sa žrtvama nasilja“, kaže Ljiljana Lončar, savetnica potpredsednice Vlade za rodnu ravnopravnost.

Poruka sa ovog skupa je da nasilje u porodici nije privatni, već sveobuhvatni društveni problem. Žena trpi nasilje u proseku pet do 10 godina pre nego što se obrati za pomoć i to najčeće budu ne nadležene institucije već SOS telefoni.

SOS telefon Vranje deceniju i po neprekidno pruža podršku ranjivim grupama, žrtvama nasilja i trgovine ljudima iz Pčinjskog okruga.

„Za 15 godina rada mi smo evidentirali više od 4.800 poziva žena za pomoć i podršku koje su zvale SOS telefon Vranje. Oko 3.500 žena direktno nas je kontaktiralo zbog problema nasilja u porodici. Do septembra 2017. godine evidentirali smo 151 poziv“, kaže Suzana Antić Ristić, SOS telefon Vranje.

 U borbi protiv nasilja nad ženama veoma je bitna društvena svest i ujedinjeno delovanje.

Organizator ovog skupa bio je Odbor za ljudska prava Vranje, SOS telefon, uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija UNDP, grada Vranja, opština Surdulica, Bujanovac i Trgovište uz saradnju Saveta za rodnu ravnopravnost grada Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare