Koncertom obeležena godišnjica smrti Šabana Bajramovića

NIŠ

Manifestacija posvećena kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću koja zvanično nosi naziv “World and Gipsy music festival – Me sem Šaban (ja sam Šaban)” , druga po redu, završena je sinoć  urnebesnom žurkom i koncertom na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi . Igralo se i pevalo i na sceni i u publici. Nastupali su orkestri “ Crne mambe”, “Apsolutno romantično” trubač Nebojša Sejdić .

Prvi je nastupio Nebojša Sejdić, unuk čuvenog trubača Feata Sejdića, koji je i ovoga puta dokazao da dosledno ide dedinim stopama. On je izveo nekoliko najpoznatijih trubačkih pesama.

“Apsolutno romantično” iz Novog Sada izveli su nekoliko najpoznatijih numera, ali i onih koje su se čule prvi put. Publika je posebno lepo primila numeru “Dođi u Niš da me zagrliš”.  Za kraj nastupa  sa orkestrom Crne Mambe izveli su obradu Šabanove pesme “Sila kale bal”, koju su specijalno prepevali za ovu priliku.

 “Crne mambe” predvođene Nebojšom Saitovićem Saitom nastavljaju tradiciju benda sa kojima je svojevremeno nastupao Bajramović, bile su i ovoga puta u svom elemenru. Svirale su se i pevale Šabanove pesme” Hanuma”, Puž” “Đelem đelem, “Anđeo čuvar”, “Giljam dade”, “barbara”… Nastup Mambi počeo je pesmom “Mi gili”, koju je napisao Šaban inspirisan pesmom “My way” Frenka Sinatre. Nastum Mambi završen je  “nečim po čemu se prepoznaju Nišlije, kako je rekao Saita”, “Robot kolom” koga su zaigrali i posetioci koncerta.

Na kraju koncerta zapevao je i dugogodišnji prijatelj Šabana Bajramovića Krsta Demirović, koji je sa Šabanom družio preko 30 godina.

Za Šabana Bajramovića se kaže da je  istinski kralj romske muzike, mada je za sebe govorio: “Kakav kralj, ja sam srpski Ciga”. Njegov život, kako se čulo na koncertu je bila “strast i samo strast”

O njemu, anegdote i priče iz života pričao je voditelj Dragan Žika Stojanović koji je podsetio da je Šaban “legenda koji se vinuo do svetskih visina, najveći buntovnik među umetnicima, čovek čiju su muziku voleli i zabavnjaci i rokeri , džezeri, bluzeri i čitav svet”. Za života je bio i siromašan i bogat, dezerter iz vojske, osuđenik na Golom otoku, omiljeni pevač Indire Gandi. Magazin “Tajm”, uvrstio je Šabana Bajramovića u 10 najboljih džez pevača svih vremena.

Komponovao je preko 700 pesama.

Šaban Bajramović je  preminuo pre 11 godina. U rodnom Nišu Šaban Bajramović je dobio i spomenik i bulevar.

Ovo je drugi put zaredom da Nišlije obeležavaju godišnjicu njegove smrti.

 Organizatori festivala su Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata (FROSS) i Niški kulturni centar.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o