Kolo srpskih sestara za Materice darivalo prvake OŠ “Ratko Vukićević”

NIŠ

  “Leti pesma oko sveta, lepa, lepša nego bajka, nema deteta ni cveta, nema dok ne rodi majka”. Ovim stihovima su prvaci OŠ “Ratko Vukićević” dočekali članice Kola srpskih sestara koje su ih i ove godine obradovale poklonima za pravoslavni praznik Materice. Pripremile su i podelile prvacima 32 paketića. Brižno spakovanih posebno za dečake i posebno za devojčice. To je, kažu u Kolu, jedan od načina na mališane od malih nogu učimo očuvanju naših pravoslavnih običaja, a oni da nastave da iste neguju i tako sačuvaju našu tradiciju.

                   Mališani su dobile paketiće u komija je bilo slatkiša, ali i igračaka. Članice Kola srpskih sestara su se potrudile da u paketićima ne budu samo slatkiši već i neka igračka koja kod dece razvija kreativnost.                 

                   “Kada pitamo decu šta je za njih najlepši poklon oni kažu da mama nije namrgođena, da je strpljiva, da nas voli, da nas mazi i pazi”, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpskih sestara Niš. “To su za decu najlepši pokloni, ali i pored toga Kolo njima daruje poklone. I ove godine smo im pokazale običaj koji prati pranik Materice. Deca su morala da nas zavežu, a da bi nas odvezali moramo da im damo i poklone. Tako je i u porodicama. Mame, da bi bile odrešene, spremaju poklone za svoju decu”.

                    “Za dečake smo ove godine pripremile automobilčiće jer oni to vole, a za devojčice smo pripremile kreativnu igračku sa kojom će moći same da prave nakit”, dodaje Ljiljana Stojanović.

                   Dragana Milenković, učiteljica u OŠ “Ratko Vukićević” kaže da deca vole ovaj praznik i znaju kako se proslavlja.

                    “Ovo je jedan od načina da se deca vaspitavaju u duhu pravoslavlja, upoznaju praznike i način na koji se obeležavaju i tako ih naučimo da čuvaju našu tradiciju”, kaže učiteljica Milenković.

                   Kolo srpskih sestara svake godine za ovaj praznik daruje i majke koje su se tek porodile na Ginekološko-akušarskoj klinici u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare