Kolo srpskih sestara  daruje mališane u niškim hramovima

NIŠ                                   

Kolo srpskih sestara Niš i ove godine, tradicionalno, daruje bombonama mališane u niškim hramovima na Lazarevu subotu. Ove godine su, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola, pripremile 1100 paketića sa bombonama koje će članice deliti u 11 hramova nakon jutarnje liturgije. Na taj način Kolo nastavlja da neguje pravoslavne običaje i tradiciju, ali i da mlade roditelje upoznaje značajem ovog praznika.

                                  „Pripremile smo i paketiće za decu koja se leče na dečijim klinika UKC Niš. Svake godine i njih obradujemo bombonama ali i čestitkama u kojima im čestitamo praznik i podsećamo ih na to da, pored njihovih najbližih u porodicama, i mi mislimo na njih i uvek smo sa njima“, dodaje Ljiljana Stojanović.

                                   Ona dodaje da su Vrbice ili Lazareva subota za njih ali i sve pravoslavce važan praznik  pun radosti i veselja i to je dovoljan razlog da decu obraduju. Do sada su pripremale oko 300 do 400 paketića, a ove godine tri puta više.

                                   „To je za nas velika radost jer ima više dece, a i hramovi odzvanjaju dečijim žagorom i smehom. Tog dana su posebno lepi jer ih majke obuku u svečane haljinice i odela i dovetu na liturgiju. Nas to posebno raduje, a njih kada ih darujemo skromnim ali sa velikom ljubavlju spakovanim paketićima bombona“, kaže Ljiljana Stojanović.

                             Lazareva subota je je dan  kada je Isus Hrist vaskrsao Lazara a rekao da toga dana deca dođu knjemu jer su ona dar nebeski. Majke tog dana decu obuku svečano i okite ih zvončičima i vrbovom grančicom.

                             „Ova grančica ima svoju simboliku. Kada je Isus ušao u hram u Jerusalimu, staza kojim je prolazio bila je zastrta palminim grančicama. Mi toga nemamo ali se na Vrbicu  u hramove unose vrbove grančice, one prenoće do Cveti a onda se blagosiljaju i dele narodu“, objašnjava Ljiljana Stojanović. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare