Dva manastira u Eparhiji vranjskoj postavila solarne panele

VRANJE

Dva manastira Srpske pravoslavne crkve, Eparhije vranjske stekla su statuse kupaca-proizvođača električne energije.

Manastir Svetog oca Nikolaja u Vranju i manastir Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Gornjem Žapskom kod Vranja su upisani u Registar ostalih kupaca-proizvodjača Elektrodistribucije Srbije, objavio je portal Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije.

U postupku sticanja statusa prozjumera oba manastira instalirala su solarne elektrane snage 10 kW.

Ukupna snaga svih kupaca-proizvodjača u Registrima Elektrodistribucije Srbije, uključujući i domaćinstva, stambene zajednica i pravna lica je trenutno 13.3 MW, što je porast od 500kW u periodu od 14 dana, navodi ovaj portal.

Interesovanje za priključenje na mrežu potencijalnih kupaca proizvođača je ogromno, te je broj zahteva dostigao snagu od čak 2 GW. Usled preopterećenosti operatora distributivnog sistema koji je uputio na komentare na predlog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije u nacrt akta je uneta odredba koja će ubuduće prozujere ograničiti na snagu do 150 kW ako su u pitanju pravna lica, odnosno 6.9kW za domaćinstva.

Takva odredba izazvala je reakciju pojedinih kompanija i brojnih organizacija, te će, kako smo čuli od predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike na Forumu Zapadni Balkan Španija, ove mere pre usvajanja u Skupštini, biti ublažene određenim amandmanima, navodi se u tekstu.(kraj) RJ/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare