Koliko koštaja studiranje u Nišu kada nisi iz Niša

NIŠ

Nova akademska godina na fakultetima Univerziteta u Nišu traje već mesec i po dana, ali je njen početak doneo glavobolju koliko studentima toliko i njihovim roditeljima. Brigu brinu kako samofinansirajući studenti tako i oni koji su na budžetu, a račun za školovanje u oba slučaja postaje sve veći na šta su najviše uticale stanarine.

Fakulteti Univerziteta u Nišu su se i  ove godine potrudili da makar malo olakšaju roditeljima njihovih studenata, pa su doneli odluku da se školarine za samofinansirajuće studente ne menjaju. One se na niškim fakultetima kreću od 45 do 120.000 dinara. Povalstica je i to što ova suma može da se isplati i u više mesečnih rata.

                                 Stanodavce nisu previše zabrinuli kućni budžeti akademaca. Oni su podigli cenu izdavanja stanova naročito pošto su skočile cene nekretnina. Tako studenti sada stan koji su plaćali 150 evra plaćaju od 180 do 200, a zanimljivo je da je ista cena stanova koji se iznajmljuju i na periferiji i u centru grada. Oni koji žele da žive tih uz fakultet koji su upisali moraće još dublje da zavuku ruku u novčanik.

                                  „Studeni koji stanuju u domu bolje prolaze od nas koji stanujemo privatno jer su stanarine neprihvatljive. Više nema šanse da budemo sami u stanu jer je teško platiti 200 evra stan i plus troškovi koji mesečno znaju da budu i do 120 evra. To je već pozamašna suma za svakog studenta jer mora da mu ostane nešto i za džeparac. Malu uštedu napravimo tako što uzmemo karticu za menzu jer su tamo obroci jevtiniji, a hrana je odlična“, kaže student Pravnog fakulteta koji je ove jeseni upisao prvu godinu.

                                   Stariji studenti se vode drugačijom logikom.

                                 „Isplati nam se kada uzmemo veći stan za stanarinu od recimo 300 evra, a onda nas trojica tu živimo i odelimo stanarinu kao i komunalne troškove. Inače, sada je jevtinije da se stanuje u stanu bez parnog grejanja“, objašnjava student sa Filozofskog fakulteta.

                                   Poskupeo je i smeštaj u Studentskom domu kao i menza, ali ne toliko da nove cene ugroze studentski standard.

                                   „Za sobe prve kategorije studenti plaćaju 2790 dinara, a za sobe druge kategorije 2150 dinara. Kada se radi o ishrani cena je 7.980 dinara za mesec dana. Doručak je 56, ručak 120 a večera 90 dinara. Na dnevnom nivou to je 266 dinara“, kažu u Studentskom centru Niš.

                                    Ne mogu svi studenti u dom jer je broj mesta ograničen na 958 mesta a brucošima je namenjeno 270 mesta. Osim toga, da bi neko od akdemaca došao do ključa sobe u studentskom domu mora dobro da „zagreje stolicu“ i da se u njegovom indeksu nađu sve same devetke i desetke. Boduje se i koliko mu je ispita ostalo iz prethodne godine te da li sve polaže u roku.

                                 I roditelji studenata su počeli da razmišljaju na štedljiviji način pa umeto da svakog meseca plaćaju stanarinu oni tim parama otplaćuju rate za stambeni kredit, a budućem akademcu obezbeđuju stan.

                                  Inače, za studente je ove godine stigla lepa vest iz Ministarstva prosvete. Studentske stipendije su sa 8.300 povećane na 13.000 dinara. No. Postavlja se i pitanje da li je to dovoljno da se pokriju svi troškovi studiranja. Posebno kada se radi o studentima koji nisu iz Niša i koji moraju uz sve troškove studiranja da plate i stanarinu.

                              Niški Univerzitet ima ukupno 13 fakulteta, od toga po jedan u Vranju, Leskovcu i Kruševcu. Na njima studira preko 18.000 studenata. Ne zna se tačno koliko ih je sa strane.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Maki
Maki
1 godina pre

Deco, bolje odvojiti (uštedeti) 20-30% više i studirati u Beogradu, gde su uslovi na fakultetima mnogo bolji, a bogami i predavači, profesori. U Beogradu ima daleko više kulturnih i sportskih dešavanja, pa je i sa te strane povoljniji. Takođe, studentski domovi su mnogo, ali mnogo, bolji. Ima više menzi za ishranu, šire je društvo za upoznavanje. Sve ovo, međutim, može i da dovede do statusa “večitog studenta”, zato treba biti vrlo oprezan kada kao svršeni leskovački srednjoškolac stupiš u pakao Beograda. Ali se na kraju isplati!

Lea
Lea
1 godina pre

Studiranje u Nišu,ukoliko dolaziš iz okolnih gradova, je JEZIVO SKUPO. Ako se, pri svemu navedenom doda činjenica, da je celom JUGU SRBIJE UKINUT OBAVEZNI NAJ JEFITINIJI PREVOZ, ODNOSNO VOZ,onda je sve još skuplje. Do Niša ne saobraćaju vozovi iz pravaca:Kuršumlije i Prokuplja, iz Dimitrovgrada,Pirota i Bele Palanke, iz Preševa,Vranja i Leskovca kao ni iz Zaječara. Tako da je praktično ceo jug,iako opšte poznat po najmanjim primanjima,osudjen na dodatnu pljačku autobuskih prevoznika. Do pre godinu dana studenti iz Leskovca su masovno otkazali stanove i sa mesecnim železničkim kartama, svakodnevno odlazili na predavanja i vraćali se kućama. Mesečne karte za voz su plaćali oko 4000 dinara a sada 700 dinara plaćaju kartu od Leskovca do Niša u JEDNOM PRAVCU!! Kao da nam nije dovoljno što su nam primanja najmanja u Srbiji već moramo da plaćamo najskuplji prevoz u Srbiji. SRAMOTA JE KAKO DRŽAVA DISKRIMINIŠE SOPSTVENI NAROD.