Niš bogatiji za još 1150 novih sadnica drveća

NIŠ

Na više parcela na području grada biće organizovana akcija pošumljavanja u okviru projekta „Povećanje koristi za životnu sredinu kroz urbano pošumljavanje u Nišu“ koji je  usvojen na osnovu raspisanog Javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja diverziteta u 2022. godini. Javni konkurs raspisalo je Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije. Projekat se realizuje na terotoriji cele Srbije, a u Nišu je juče zasađeno 189 sadnica listopadnog i četinarskog drveća. Inače, prema rečima Mihajla Miljkovića za samo poslednjih mesc i po dana u  gradu je posađeno 1150 novih sadnica drveća.

 Pošumljavanje u okviru ovog projekta u Nišu je organizovano na nekoliko lokacija u ulici Svetolika Rankovića i u Minovom naselju. Projekat je poveren JKP „Zelenilo“ kome su u pomoć pritekli i volonteri  Omladinskog umetničkog tima, organizacije mladih a preko Kancelarije za mlade Grada Niša.

                                     „Projekat se realizuje zajedno sa Ministarstvom životne sredine, a sadimo na više parcela na dve lokacije u gradu od kojih je jedna u ulici Svetolika Rankovića a druga u Minovom naselju. Posadićemo 189 sadnica, kombinacija lišćara i četinara. Tu su sadnice gorsko javor,  javor mleč i pitomi kesten , a od četinara crni bor i Pančićeva omorika“, kaže Mihalo Miljković, direktor JKP „Zelenilo“.

                                   Pema njegovim rečima sednice će biti posađene na nekoliko lokacija u ulici Svetolika Rankovića od kojih se jedna nalazi kod sportskog terena što će dodatno oplemeniti ovaj prostor namenjen rekreaciji mladih ali i ostalih stanara u ovom delu grada. Dve lokacije se nalaze u Minovom naselju na Ledenoj steni.

                                  Sadnjom drveća i ostalog zelenila grad Niš ostvaruje cilj a to je da postane zečeni grad, a to znači i da građani dišu čistiji vazduh.

                                  „Sadnja zelenila se nastavlja. Sada je period mirovanja vegetaciji koji koristimo za to. Do sada smo, za mesec i po dana, zajedno sa ovom sadnjom zasadili 1150 sadnica. Nastavimo ovim trendom kojim smo krenuli vrlo brzo popunićemo sve gradske lokacije na kojima možemo da posedimo drveće, a to znači više zelenila i čistiji vazduh“, istako je Miljković.

                                  U sadnji sadnica pomažu i mladi volonteri. Oni su članovi udruženja Omladinski umetnički tim, a rezultat ove saradnje je saradnja sa Kancelarijom za mlade Grada Niša.

                                  „Sa Kancelarijom za mlade imamo odličnu saradnju i odazvali smo se njihovom pozivu da danas pomognemo oko sadnje.Naše udruženje, inače, podržava svaku sličnu inicijativu. Mladi se danas dosta bore za očuvanje životne sredine i naša generacija je ozbilojno, prvo razumela  a onda i shvatila, ekološke probleme u svetu pa je to jedan od razloga zbog čega se i na ovakav način borimo za održivost sredine u kojoj živimo“, istako je  Ognjen Ranđelović iz OUT-a.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare