Koliko će Nišlije koštati priprema za Badnje veče

NIŠ

Prodavci badnjaka preplavili su niške zelene pijace, ali se mogu videti i na centralnom gradskom trgu kao i ispred većih tržnih centara u gradu. Nude badnjake pred Badnje veče i Božić na svakom koraku, a cena zavisi od veličine. Manje grančice badnjaka mogu da se kupe i za 100 dinara, ali oni malo veći i bogatiji kojima je dodato žito koštaju i do 300 dinara. Ne retko veći badnjak se prodaje po ceni i od 500 do 1.000 dinara. Sve zavisi od volje prodavaca, ponude i potraženje.

„Prodajom badnjaka na zelenoj pijaci bavim se već godinama“, kaže jedan od prodavaca. Badnjake ukrašava pa je cena usklađena sa tim i kreće se i do hiljadu dinara. Ikebane napravljene od žita je 300 dinara, a samo žito 100 dinara.

                   Nišlije kupuju badnjake jer retko ko ide, po starom običaju, na Badnji dan u ranu zoru po badnjak u neku obližnju šumu, pa prodavci kažu da prodaja ide dobro.

                  Za Badnje veče uz badnjak idu i druge sitnice. Na trpezi se pored posnih jela i rebe postavlja i suvo kao i sveže voće, a cene ovih poslastica nisu zanemarive.

                  Na jednoj od tezgi na zelenoj pijaci kod Tvrđave suve smovke koštaju 450 dinara, suve šljive sa košticom se prodaju po istoj ceni kao i smokve, bez koštica su skupklje i za njih je potrebno izdvojiti i do 500 dinara. Pakovanje urmi od 200 grama je oko 100 dinara.

              „Kupuje se, cene su gotovo iste kao i prošle godine, ali se smanjuje gramaža“, kaže jedna prodavačica.Nišlije se ne odriču običaja ali gledaju da izdvoje manje novca nego prošle godine.

             „Očigledno je da se manje novca troši nego prošle godine. Cene su iste gotovo za sve voće osim za banane koje su poskupele. Teško da će zarada biti kao prošle godine, biće bar 30 odsto manja“, kaže ova prodavačica.

               Doduše ima i onih Nišlija, uglavnom su to mčađe osobe, koji se pripremaju da na Badnji dan u ranu zoru odu po badnjak u prirodu i sami ga donesu u dom. Skoknuće do Vinika gde ima drveća ili do obližnjeg Sićeva ili Proseka, Jelašničke klisure i tamo sa društvom potražiti badnjak. No takvih je mnogo manje u odnosu na one koji će badnjak uneti u svoj dom pravo sa pijace.

                A uz badnjak ide i odgovarajuća trpeza.Suve posne punjene paprike. Nije ni to baš tako jevtino. Prodavci prodaju suve paprike u vezi od 10 komada za šta je potrebno izdvojiti od 200 do 300 dinara u zavisnosti od njihove veličine. Posna sarma od kiselog kupusa ni malo nije jevtinija jer se kilogram kupusa na zelenoj pijaci prodaje po cene sličnoj onoj za suve paprike.

              Jedno je sigurno. Nišlije su odvojili veću sumu novca za proslavu Nove godne i kupovinu novogodišnjih poklona, ali su mišljenja da trpeza za Badnje veče ne sme da trpi a za sve ostalo će se nekako snaći.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare