Kocić: Planovi Turističke organizacije u 2018. godini

LESKOVAC

Direktor Turističke organizacije Leskovca Nebojša Kocić u razgovoru za Novu Našu reč izneo je neke od najvažnijih planova za sledeću godinu.

Kocić: Planovi Turističke organizacije u 2018. godini

-Prva veća manfestacija koja nas očekuje je svakako Leskovačko kulturno leto. Zamišljamo ga kao leto koje će objediniti vizuelnu, scensku i muzičku umetnost. Od programa koje ćemo tada uraditi su Festival klupskih i uličnih muzičara, Festival uličnog teatra, Festival dečijeg stvaralaštva, Festival bubnjara (Drum dum fest), Festival tradicionalnog stvaralaštva, Vidovdanske večeri, Mobafest, Memorijal Jakov Mitić (predtakmičenje za Prvu harmoniku Srbije u Soko Banji), i predtakmičenje trubača za Sabor u Guči. Znači, sve će to biti festivalskog tipa, sa raznim vidovima takmičenja. Što se Roštiljijade tiče, trudićemo se da to bude što kvalitetnije urađeno. Preko projekata pokušavamo da dođemo do sredstava kako bi smo u delu od Robne kuće do mosta imali jednobrazne štandove, kako bi to dobilo određenu uniformisanost i lepši izgled. Pokušaćemo i da animiramo što više naših ugostitelja da učestvuju na Roštiljijadi. Sa Visokom strukovnom školom smo već obavili razgovor da u dvorištu Šop-Đokićeve kuće napravimo jedan zajednički štand, gde bi mogli da borave naši gosti, posebni gosti, ali i da sami građani mogu da obiđu taj deo.
Nezaobilazna manifestacija je i Leskovački karneval. Direktor Kocić kaže da će se TOL potruditi, da pored standardnih sadržaja, kao što su maskenbal, dečji karneval, karneval igara na vodi, frizura… da se tu desi i jedan dobar koncert, nastup nekog ko bi se uklopio u tu atmosferu.
-Dalje, kako bi podstakli razvoj turizma i podigli kvalitet ponude, planiramo da organizujemo ocenjivanje i dodelu priznanja „Leskovačka turistička zvezda“ za kvalitet usluga i unapređenje sadržaja. Stručna komisija će ocenjivati restorane, napravićemo neko takmičenje između njih, i najboljem na taj način napravili reklamu, promovisali ga što više i bolje. Cilj je, naravno, da svi oni povećaju kvalitet svojih usluga, od čega bi i grad imao koristi kao turistički centar. Ne želimo da zapostavimo ni verski turizam. U saradnji sa Crkvenom opštinom pravićemo programe u portama crkava u Jašunji, Rudaru i Vučju, a sve to, naravno, u cilju promovisanja naših verskih dobara.
Pomalo zaboravljeni Omladinski kamp na Vlasinskom jezeru, koji je inače u vlasništvu grada, je takođe u željama za rekonstrukciju. Kocić kaže da će se konkurisati kod resornog ministarstva.


-Kamp nam je grad dao na upravljanje. Želimo da ga saniramo i pustimo u rad. Ako dobijemo sredstva moći ćemo da tamo organizujemo sportske i đačke priredbe, škole u prirodi, itd. Smatramo da i to treba da bude delatnost turističke organizacije. Takođe, deo gde planiramo da se više angažujemo je organizacija koncerata. Mislimo da Leskovac svakako zaslužuje da se nađe na koncertnoj mapi Srbije. Nedavni nastup Željka Joksimovića je izazvao veliku pažnju javnosti i Leskovac je promovisan na dobar način. Ne želimo da se naš grad zaobilazi po tom pitanju i planiramo jedan veliki koncert, spektakl kakav nije viđen kod nas do sada. Za tu namenu hoćemo da u junu mesecu iskoristimo Gradski stadion i da tu dovedemo jednu od najvećih, ako ne i najveću zvezdu na ovim prostorima. Na stadionu je 1981. godine organizovano nešto slično, kada je bio slet povodom ondašnjeg Dana Mladosti i od tada do danas su se tamo organizovala samo sportska dešavanja. Jednostavno, smatramo da mi kao grad zaslužujemo tako nešto i možemo da organizujemo tako nešto.
-Što se koncertno-muzičkih aktivnosti tiče, tu nije kraj željama,- dodaje Kocić i otkriva da već postoje kontakti i planovi oko organizovanja festivala pop i zabavne muzike.
-Ako sve bude kako treba, to će se desiti u novembru mesecu. Srbija nema više takvih festivala, kao što su nekad bili na primer „Beogradsko proleće“, „MESAM“… Zato mislimo da to, uz Radeta Radivojevića, kao umetničkog direktora, i Vojkana Borisavljevića koga bi uključili u celokupnu organizaciju, možemo da napravimo na vrlo ozbiljan način. Još jednu potpunu novost koju planiramo, su dečje „Igre bez granica“ koje bi organizovali u prostoru Spomen-parka. To bi bilo neko takmičenje između škola, na kraju školske godine i cilj nam je da taj deo grada oživimo, jer se pre svega radi o jednom od najinteresantnijih spomenika kod nas. Što se uspomena koje turisti nose iz grada tiče, tu su obično najpogodniji suveniri. I taj segment se već uveliko nadograđuje. Suveniri mogu da donesu prihod i popune budžet grada. U okviru toga uradićemo i Turistički vodič grada, gde bi turisti koji dođu u naš grad na jednom mestu imali kompletnu turističku ponudu grada. To odavno nije urađeno i potrebno je.
Direktor TOL-a Nebojša Kocić je razgovor zaključio rečima:
-Želja postoji, dobra volja takođe. Siguran sam da ćemo ono što je do nas da uradimo. Koliko će to biti, videćemo na kraju godine.

 

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Prodavac vatrometa
Prodavac vatrometa
6 godine pre

Muzikantu, već si za Novu godinu “uniformnim štandovima” u centru grada takvu turističku atrakciju napravio da je to stvarno bilo spektakularno. Gaće, brushalteri sve za 100 din, petarde na štandovima pokriveni najlonima je podjednako atraktivno bilo kao i Bečki novogodišnji vašar.
Bolje bi bilo da si pretiskaš po onu klavijaturu i radiš za bakšiš.

Neozbiljno
Neozbiljno
6 godine pre

Sve dok gradonacelnik naredjuje svojima da po kvotama dovode ljude i obezbede prisutnost,masovnost, sve dok naredjuje direktorima da placaju karte, tebi je lako da smisljas po cel dan i noc sta bi ti mogo da radis pomocu drugih. Isto ko poslanici i vecnici kad izadju na teren da ufate beleske koje preduzece moze da ispuni zelje gradjana za cije ispunjenje ce oni licno da traze od gradonacelnika da im ovezbedi dozivotno mesto poslanika, vecnika. Tek kad budete imali radno iskustvo u privredi, kad cujemo koliko ces inkasirati od rostiljijade MESAMA, od koncerata, bez prinudnog dovodjenja gledaoca i subvencionisanja karata ispod cene jer to refundira grad, tad se pohvalite.Tvoj zadatak nije da redjas uniformne tezge od robne do modne kuce vec da IZMESTIS ROSTILJIJADU, da turisticki postavis da gosti obidju ostale znamenitosti grada a ne astali sa cevapi. Finansijske projekcije moraju biti okosnica razgovora iza kojih stoji rec direktora da ce uspeti da to realizuje. Spisak lepih zelja po ledja grada i drugih preduzeca, ostavite za malu decu. Jer ozbiljni rukovodioci ne nabraju, nego cifraju.