Ko ne bude nosio masku na propisanom mestu, kazna 5.000 dinara

BEOGRAD

Izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje priprema radna grupa Vlade Srbije, biće propisano da komunalna milicija izdaje prekršajni nalog za nepoštovanje mera za sprečavanje širenja koronavirusa. To znači da će komunalna milicija građanima, ukoliko ne nose maske na propisanim mestima, moći da izda prekršajni nalog za plaćanje kazne od 5.000 dinara, koju u roku od osam dana mogu da plate umanjenu za pola, u iznosu od 2.500 dinara.

Isto važi i za pravna lice, preduzetnike i ugostiteljske objekte, kojima će prekršajnim nalogom biti izricane kazne zbog nepoštovanja mera koje se odnose na njih – poput razmaka između stolova, nepostojanja dezinfekcionih sredstava, ili korona redara… Za njih su predviđene više kazne.Ko ne bude nosio masku na propisanom mestu, kazna 5.000 dinara

Novo ovlašćenje za izdavanje prekršajnog naloga odnosiće se samo na Komunalnu miliciju, ne i na pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, kako su to neki mediji objavili, potvrđeno je Tanjugu u radnoj grupi Vlade Srbije.

Kazne, koje će moći da se izreknu prekršajnim nalogom za kršenje mera neće biti povećane, biće u već propisanim fiksnim iznosima, a sada nisu u planu izmene Zakona o prekršajima.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović za Tanjug objašnjava da prekršajni nalog koji će izdavati komunalna milicija treba da sadrži razlog izdavanja, član uredbe ili zakona koji se krši i pun fiksni iznos koji treba da se plati.

Prekršajni nalog kao i kod drugih kazni 

Prekršajni nalog funkcioniše kao i kod drugih mandatnih kazni, predviđenih za nepropisno parkiranje ili saobraćajne prekršaje, tako što lice kojem je nalog izdat može da u roku od osam dana od dana izdavanja plati pola kazne, čime ispunjava svoju obavezu.

“Ukoliko želi da osporava prekršajni nalog, lice može u istom roku od osam dana da podnese zahtev za sudsko odlučivanje prekršajnom sudu”, navela je Ristanovićeva.

Ukoliko ne uradi ni jedno ni drugo, nalog sa klauzulom konačnosti i izvršnosti izdavalac naloga šalje sudu na prinudno izvršenje, dodala je predsednica prekršajnog suda u Beogradu.

Napomenula je da i po isteku roka od osam dana lice može da plati kaznu iz naloga, ali u punom iznosu, jer ako ne plati pun iznos kazne, ostatak opet dolazi u sud na prinudno izvršenje.

Biće preciziran i pojam kućnog karantina 

Pored pomenutih novina, izmenama Zakona biće preziciran pojam kućnog karantina, rekla je ranije za Tanjug zamenica sekretara Vlade Srbije i članica radne grupe za imenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Tamara Stojčević.

Naglasila je da su ovo samo hitne izmene, ističući da ovaj Zakon mora da bude usklađen sa preporukama i pravilnicima Svetske zdravstvene organizacije.

Ona očekuje da će se predlog izmena naći pred Vladom Srbije sledećeg četvtka, odnosno zajedno sa rebalansom budžeta, a potom i pred poslanicima Skupštine Srbije radi usvajanja.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare