Ko može biti kandidat za direktora Biblioteke grada Beograda?

BEOGRAD

Direktor može biti samo onaj ko je već OSAM GODINA bio direktor!

“U dnevnom listu „Politika” od 21. marta 2019. godine objavljen je JAVNI KONKURS ZA IMENOVANJE DIREKTORA BIBLIOTEKE GRADA BEOGRADA. Odluku o oglašavanju doneo je Upravni odbor BGB na sednici održanoj 19. marta 2019. godine.

U Konkursu su navedeni uslovi koje kandidat mora da ispuni. Jedan od uslova na koji  posebno ukazujemo naveden je u drugoj stavci i glasi:

„- da ima najmanje deset godina radnog staža u oblasti kulture od čega najmanje osam godina radnog staža na poslovima upravljanja  ustanovama u oblasti kulture;

Ovakavu odredbu ne poznaje evropsko zakonodavstvo, statuti biblioteka u regionu, statuti biblioteka u Srbiji, kao ni ostale ustanove kulture, niti javna preduzeća čiji su osnivači grad Beograd ili Republika Srbija.

Kako uslove za izbor direktora propisuje Statut BGB koji usvaja Upravni odbor, 15. novembra 2018. godine uputili smo predlog predsedniku i članovima Upravnog odbora da razmotre ovu odredbu.

Budući da Upravni odbor BGB nije razmatrao naš predlog, niti dostavio bilo kakav odgovor na dopis koji smo uputili, obraćamo se javnosti i svim nadležnim institucijama (Narodna biblioteka Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije) da odgovore na sledeća pitanja:

– Da li je održiv stav i s kojim argumentima da direktor kulturne ustanove može biti samo onaj ko je već osam godina bio direktor?

– Da li je razumno i opravdano da mlade, kvalifikovane i sposobne kadrove ovakvim stavom eliminišemo i uskratimo im mogućnost da se prijave na konkurs – samo zato što nemaju osam godina direktorskog staža?

– Da li postoji svest o tome koliko se ovakvim zakonskim rešenjima podstiče „odliv mozgova” koji, navodno, na sve načine pokušava da se zaustavi?

Pozivamo i ostale ustanove i udruženja u oblasti kulture da iznesu svoj stav o ovom pitanju, čiji značaj i suština prevazilaze formu jednog javnog konkursa za izbor direktora”, navodi se u današnjem saopštenju Granskog sindikata kulture i medija (GS KUM).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare