Ko je zeznuo “Slavujevo doba”?

LESKOVAC

Tačka dnevnog reda današnjeg Gradskog veća,  koja se odnosila na odobravanje novčanih sredstava u iznosu od 25.000 evra za sufinansiranje projekta u kulturi „Slavujevo doba“, koji realizuju producentske kuće „Intermedia netvork“  doo i „Soul Fud Distribution“ doo Beograd i davanje ovlašćenja gradonačelniku da potpiše aneks 3 ugovora o sufiunansiranju projekta, na ovoj sednici nije usvojena, ali su članovi Gradskog veća usvojili sledeći zaključak: „Obavezuju se producentske kuće da dostave konkretne podatke o ukupnom budžetu projekta, sa strukturom finansiranja i svim kokretnim detaljima o projektu koji se odnose na scenario, glumačku i tehničku podelu sa vremenskom projekcijom, odnosno planom rada o dosadanjem utrošku finasijskih sredstava za potrebe pripreme i izrade filma i serije“.

Ovakva odluka doneta je na osnovu predloga i obrazloženja Nebojše Kocića, člana Gradskog veća zaduženog za kulutru, koji je angažovan na ovom projektu, kako je rekao, „radi otklanjanja svih sumnji vezanih za realizaciju projekta“.

“Prekjuče, gostujući na televiziji K1, pričao sam o projektu „Slavujevo doba“ i došlo je verovatno do toga da se nismo razumeli, pa je reagovao generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević. Meni stvarno nije bilo jasno da tako nešto može da dođe do njega. Ja sam pričao o prvoj i drugoj fazi izrade dokumentarnog filma, monografije i izložbe, a iza tog projekta je stalo stalo rukovodstvo RTS-a. Dobili smo galeriju RTS-a, omogućeno nam je gostovanje i javljanje u drugom dneviku i obraćanje gradonačelnika na RTS-u. Ja sam izneo stav da se nadam i da želim da i novo rukovodstvo prepozna projekat RTS-a kao i staro, i da se najiskrenije nadam da će se to desiti. Gospodin Bujošević je reagovao i pričao o nekakvom ugovoru sa gradom, da RTS treba da snima seriju i film, što je apsolutno netačno, niti je ikakav ugovor pravljen. Film prave ove dve producentske kuće. Biranim rečima sam rekao da se nadam da će novo rukovodstvo prepoznati vrednost projekta i uvrstiti ga u plan i program za emitovanje”, rekao je Kocić.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović složio se sa ovim predlogom, ali je i skrenuo pažnju „da apsolutno nigde u ugovoru nije spomenut RTS kao finanijer projekta“. On je skrenuo pažnju na član 5 ugovora:

“Ukoliko producentska kuća ne otpočne sa realizacijom projeka i snimanjem igranog filma i serije, grad zadržava pravo da traži povraćaj uplaćenog iznosa uz prethodni raskid ugovora sa zakonskom zateznom kamatom od dana ulate pa do dana povraćaja novca. Do aktiviranja tih odredbi doći će u slučaju da druga strana ne započne blagovremene aktivnosti. Ovo je urađeno samo zbog osiguranja grada Leskovca, a nije ni korektno sa naše strane. Mi smo do sada dali od 100 hiljada evra 75 hiljada evra. Napravili smo najbolju knjigu o Leskovcu u poslednjih 50 godina, dok su kustosi, zahvaljujući toj knjizi postali najbolji kustosi u Srbiji. Imali smo dokumetarni film o Leskovcu i dva puta nam je data mogućnost da se predstavimo u sedištu RTS-a, a grad Leskovac je bio jedini koji je bio na dan svetskih medija gost RTS-a, mislim da je to posao već odrađen za sumu novca koju smo uložili. Logično je da ako smo već dali tri četvrtine novca, trebamo da i tih 25.000 evra damo, što nije mnogo u odnosu na to projekat koji košta 2 miliona evra. Fabrika Kosta Stamenković, gde je zamišljeno da se snima, je u stečaju, i nema zakonske osnove da grad može da je kupi.

On je napomenuo da grad nema ni novca za tako nešto, „jer je u poslednjih 20 dana grad dobio presudu za bunare, gde nam je 52 miliona obaveza plaćanja, plus 890.000 sudski troškovi, plus 32 miliona kamata. Stigla je i presuda za gerontocentar 1,5 miliona dinara, zato što je privredna komora tražila i dobila presudu da je to njihovo zemljište“.

Cvetanović je kritikovao i televiziju, koja je bliska njemu, a  koja je emitovala razgovor sa obrazloženjem da se “reči izvlače iz konteksta i izvrću” , tvrdeći da “to nije prvi put i da se dešavalo još nekim direktorima i načelnicima iz lokalne vlasti” i da on ne zna kako da sledeći put natera ljude da odu u emisiju te televizije.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
A ko je zeznuo nas?
A ko je zeznuo nas?
7 godine pre

Dva najača predizborna aduta leskovčkog SNS-a su bili fabrika koju je obećao Premijer Vučić i film koji je obećao gradonačelnik Cvetanović.

Gradonačeniče koju ste ocenu imali iz matematike?
Gradonačeniče koju ste ocenu imali iz matematike?
7 godine pre

Ako sam dobro shvatio, grad Leskovac će na osnovu sudske presude isplatiti Privrednoj komori 1,5 miliona dinara, na ime odštete u vezi zauzeća zemljišta na kome se nalazi Gerontološki centar.

Istoj toj Privrednoj komori je danas iz gradske kase odobreno 400 hiljada dinara za potrebe brendiranja leskovačke sprže.
http://jugpress.com/index.php/2016/11/04/grad-daje-komori-400-000-dinara-za-sprzu/

Alo bre! Ima li pilota u avionu?