Ko je kriv za sve veći broj pasa lutalica na ulicama Bujanovca?

BUJANOVAC

 

Opština Bujanovac od početka godine nema regulisan mehanizam za uklanjanje pasa lutalica sa gradskih ulica.

Za problem koji direktno ugrožava Bujanovčane i koji je, kako se čini, sve veći iz dana u dan, međusobno se optužuju lokalna samouprava i Veterinarska stanica Bujanovac.

„Veterinarska stanice Bujanovac je sa Opštinom Bujanovac imala ugovor o zbrinjavanju pasa lutalica potpisan još 2010. godine. Krajem 2016. lokalna samouprava je jednostrano i bez obrazloženja raskinula ovaj ugovor, koji je bio na neodređeno vreme. To je urađeno tendenciozno od strane Stojanče Arsića“, tvrdi za JUGpress direktor Veterinarske stanice Bujanovac Miodrag Milković.

Na drugoj strani, zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić odbacuje optužbe i ističe da je apsolutno sve po ovom pitanju rađeno u skladu sa zakonom, pa da su zbog toga dva puta u toku ove godine raspisivani tenderi  na kojima se Veterinarska stanica, koja se do tada bavila ovom problematikom, uopšte nije pojavila sa svojom ponudom.

„Na prvom tenderu nije bilo nijedne ponude, na drugom se pojavila jedna privatna firma čija je ponuda bila neprihvatljiva zbog basnoslovnog iznosa. Zbog čega se Veterinarska stanica nije pojavila sa svojom ponudom? Možda zbog toga što su morali da ispune neke uslove, što smo tražili da lokalna samouprava ima direktni uvid u to šta se radi? Mi smo zahtevali da prilikom svake akcije bude prisutan neko iz opštine ko bi evidentirao  tačan broj pokupljenih pasa, možda im ta vrsta kontrole nije odgovarala“, kaže za JUGpress Arsić.

„Optužuju opštinu da sada plaća ogromne iznose za nadoknadu štete građanima koje su, nažalost, ujedali psi lutalice, ali evo zvaničnih podataka od javnog pravobranilaštva – za prvih šest meseci prošle godine Veterinarskoj stanici je plaćeno milion dinara za zbrinjavanje i smanjenje populacije pasa lutalica, a građanima 611.000 dinara za nadoknadu štete od ujeda, a sada u 2017. kada Veterinarska stanica ne uklanja pse sa ulica imamo manju nadoknadu  štete građanima – oko 440.000 dinara“, podvlači Arsić.

Komentarišući ovaj podatak Milković naglašava da se iznos koji se izdvajao iz budžeta opštine za nadoknadu štete stalno smanjivao do 2016. godine, a da ogromni problemi sa psima lutalicama građane očekuju tek u sledećoj godini.

„Zbrinjavanje pasa lutalica je dugoročan posao, zbog toga smo i imali ugovor na neodređeno vreme, koji, tvrdim, nije morao da bude raskinut. Sada je, zbog neozbiljnosti čelnih ljudi opštine, nastao vakum u zbrinjavanju pasa lutalica što je izuzetno teško ispraviti. Zbog svega ovoga Vetrinarska stanica Bujanovac više nije zainteresovana za saradnju sa lokalnom samoupravom po ovom pitanju.“

Nakon dva raspisana tendera opština ne može da raspiše i treći u ovoj godini, kaže Arsić. I dok se optužbe nižu sa obe strane, broj pasa na ulicama raste, a ispašta neko treći.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare