Ko će stvarno na kraju da plati ramove za traktore ili još jedna prevara na račun poljoprivrednika

LESKOVAC

Novopostavljeni ministar ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić je najavio produženje roka za podnošenje zahteva za ramove za traktore , prema Uredbi Agencije za bezbednost saobraćaja, a koji je trebalo da traje do kraja ovog meseca.

Novi rok je 26. decembar.

Ovo bi bila dobra vest, da celu priču ne prati jedna, najblaže rečeno , “neprijatnost” .

Pominje se podatak da u Srbiji egzistira oko 100. 000 traktora bez kabina, a „deli „ se 3.600 ramova, ili oko 3,6%.

Znači, malo je verovatno da za vreme regularnog roka neće biti podneto dovoljno zahteva. A od 100 zahteva, primera radi, odobriće se tek 3,6. Čemu onda produženje roka?

Možda da se seljacima da lažna nada da će dobiti nešto, ali da uplate „srećku“ od oko 1,400 dinara, plus izgubljeno vreme i ostali troškovi. Naime, od podnosioca zahteva se traži da plati dve takse, od po 570 i 330 dinara, a košta i potvrda o izmirenom porezu na imovinu, 300 dinara, plus bankarske provizije. Mada, u zahtevu za fizička lica, za seljake, nije navedeno da se šalje dokaz o uplati taksi, tako da je nejasno ko je, i kada , u obavezi da uplati takse od 900 dinara.

Zanimljivo je i da će biti potrebno i atestiranje traktora sa ugrađenim ramovima, za srećnike koji „prođu“.  Doduše, o trošku Agencije, ali je čudno čemu i taj trošak, ako je proizvođač već atestirao ovaj proizvod. Zar nije mogao da bude proizveden veći broj ramova za te pare, a da se atestiranje izbegne, jer će ramovi biti proizvedeni serijski?

Opravdanje za ovu akciju je briga za bezbednost vozača traktora, jer mnogi poginu prilikom prevrtanja traktora. A ne misli se o rešavanju problema seljaka sa zaoravanjem žetvenih ostataka. Naime, seljaci imaju problem sa zaoravanjem istih, pa mnogi pribegavaju spaljivanju, iako su svesni da imaju gubitak organskih materija u zemljištu i da rizikuju da budu kažnjeni. A vazduh nam je i tako zagađen raznoraznim gasovima.

Zar Ministarstvo poljoprivrede i stručni ljudi ne mogu da učine nešto, da osmisle i pomognu seljacima tako da oni mogu lakše da zaoravaju ove ostatke, a ne da ih pale? Smanjenjem zagađenja vazduha bi sačuvali više ljudskih života, jer je i ovde velika smrtnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare