Pandemija i pčelarstvo

LEBANE

Aleksa Stošić je apsolvent na Visokoj ICT školi u Beogradu, a sa svojom porodicom živi u Lebanu. Za vreme studiranja boravio je u Studentskom domu “Karaburma”, gde je stekao mnoge prijatelje za ceo život.

“Kada je krenula korona vratio sam se kući i tamo sam bio par meseci dok krizni štab nije popustio mere. Osećao sam se uplašeno, jer sam se bojao da ne izgubim nekog bliskog. Sedeo sam kod kuće i gledao TV, pomagao u kućnim poslovima, učio, stalno sam bio u kontaktu s prijateljima, pričali smo o životu i razmenjivali iskustva. Nekoliko mojih prijatelja je imalo lakši oblik korone, nalik jačoj prehladi, a pojedini su imali i upalu pluća, ali izborili su se s tim i preživeli su.”

U studentskim domovima morala su da se poštuju određena pravila, a ni posete nisu bile dozvoljene.

“Kada su popustili mere vratio sam se u studentski dom da nastavim sa ispitima. U domu i u bilo kojoj ustanovi maska je bila obavezna, iako ja nisam osećao sigurnost dok je nosim. Poštovao sam mere poput: pranje ruku, nošenje maske, smanjenje fizičkog kontakta sa ljudima. Nakon nekog vremena moj strah je prestao i vratio sam se u normalu.”

Tokom trajanja pandemije postojao je strah da ne uginu životinje i insekata.

Pčelarstvo je jedno od najranijih zanimanja čoveka. Predak današnjeg čoveka nije uzgajao pčele, već ih je tražio u šupljinama drveća i stena i oduzimao im med. Aleksa sa porodicom poseduje pčelinjak sa 23 košnice, a med koriste za sopstvene potrebe i prodaju. Mnogi ljudi su se tokom policijskog časa suočili sa krađom košnica, međutim Aleksina porodica nije imala takvih problema.

“S obzirom na to da smo tad imali sedam košnica sa pčelama, pčelinjak sam obilazio povremeno zbog neophodnih radova, a to mi je pomoglo i u prevazilaženju svakodnevne dosade. Nisam mogao dozvoliti da korona ubije pčele, jer bez pčela nema života.”, rekao je Aleksa.

Botaničari kažu da na Zemlji postoji oko 250.000 biljaka cvetnica, koje bez oprašivanja ne bi opstale. U njhovom oprašivanju insekti učestvuju sa čak 90 procenata, a od broja biljaka koje oprašuju insekti, pčele učestvuju u 9 od 10 slučaja. Tako da je računica da bi čak 100.000 raznih biljaka nestalo, dok neke koje bi opstale ne bi više imale prinose kao kad ih oprašuju pčele.

Jovana Stošić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare