Poštanska marka Drekavac bi mogla da bude proglašena za najlepšu marku Evrope

NIŠ-BEOGRAD

Poštanska marka Srbije pod nazivom Drekavac mogla bi biti proglašena za najlepšu marku Evrope, ukoliko što više građana glasa za nju do petka, 9. septembra. Na takmičenju koje se sprovodi pod pokroviteljstvom Asocijacije javnih poštanskih operatora Post Evropa, učestvuju poštanske marke zemalja iz cele Evrope. Poštanska martka Drekavac promovisana je u Istorijskom arhivu u Nišu.

                              Pošta Srbije je za nacionalnog kandidata za izbor za najlepšu marku Evrope opredelila marku pod nazivom Drekavac, čiji dizajn je delo svetski poznatih fotografa Braće Zamurović.

                              „Tema ove godine su mitovi i legende i mi smo se odlučili da prezentujemo drekavca“, kaže Adam Sofronijević, direktor „Srbijamarke“ JP Pošta Srbije.

                               „To je izuzetna  lepa i nadahnuta umetnička interpretacija naših čuvenik stok fotografa, braće Zamurović. Marka se izdavaja od ostalih od ovogodišnjih takmičara među kojima ima, zaista, izuzetnih maraka, svojom slovitišću. Ako se dublje zagledate videćete da ova slika ne govori hiljadu reči nego hiljadu priča“, kaže Sofronijević.

                                 Na markici je predstavljeno biće iz mitologije Južnih Slovena, naročito zastupljeno u mitologiji Srba – drekavac. Ovo demonsko biće, po narodnim verovanjima, može imati više materijalnih manifestacija, a njegova umetnička predstava na marki oslikiva mračnu, gotovo horor suštinu ovog srpskog mita.

                         Prošle godine poštanksa marka Srbije pobedila je glasovima publike na temu zaštićenih vrsta ptica. Sofronijević kaže da se nadaju da će i ove godine odneti pobedu, ali to zavisi kako od glasova publike, tako i od žirija.

                          „Na takmičenju učestvuje više od 50 pošta iz Evrope. Rezultati će biti poznati kada se glasovi publike saberu sa glasovima žirija, ali su nama jako važni upravo glasovi publike i nadam se da ćemo u tome uspeti“, dodaje Sofronijević.

                        Svi građani koji žele da glasaju da pobedi poštanska marka Srbije, to mogu učiniti do petka, 9. septembra, na sajtu PostEurop. Naredne godine tema poštanskih marki biće mir – najveća vrednost čovečanstva, a o najlepšoj marki odlučivaće samo žiri.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare