Kineski naučnici objavili dugo očekivane podatke o poreklu korone

PEKING

Kineski istraživači objavili su analizu uzoraka uzetih pre više od tri godine s vuhanske tržnice povezanih s izbijanjem covida-19, prenosi Index.hr.

Tržnica plodova mora i divljih životinja Huanan bila je središnja tačka u potrazi za poreklom korona virusa, no ovo je prva recenzirana studija bioloških dokaza prikupljenih još 2020. godine, piše BBC.

Povezivanjem virusa sa životinjama koje se prodaju na tržnici mogle bi se otvoriti nove linije istraživanja o tome kako je epidemija započela. Istraživanje otkriva da su brisevi koji su bili pozitivni na virus sadržavali genetski materijal divljih životinja.

Zašto su trebale tri godine?

Neki naučnici kažu da je to još jedan dokaz da je bolest izvorno prenesena sa zaražene životinje na čoveka. No drugi su istraživači pozvali na oprez u tumačenju nalaza, a ostaje nejasno zašto su trebale tri godine da se objavi genetski sadržaj uzoraka.

Druga teorija usmerena je na pretpostavku da je virus slučajno iscurio iz laboratorija u Vuhanu. Kineski istraživači objavili su na internetu prvu verziju svoje studije u februaru, ali nisu objavili potpune genetske informacije koje su sadržane u uzorcima prikupljenim s tržnice.

Druga međunarodna grupa istraživača kasnije je iznela vlastitu procenu onoga što su ti ključni brisevi otkrili nakon što su uočili da su genetski nizovi objavljeni na web stranici za razmenu naučnih podataka.

Nema konačnog dokaza

Ova nova analiza, koju su potvrdili drugi naučnici pre nego što je objavljena u časopisu Nature, uključuje važnije detalje o sadržaju tih uzoraka koji su prikupljeni sa štandova, površina, kaveza i mašina unutar tržnice.

Rad kineskih istraživača pokazao je da su neki uzorci – prikupljeni s područja gde su se prodavale divlje životinje – bili pozitivni na virus. Njihova je analiza takođe pokazala da su se životinje, za koje se sada zna da su osetljive na virus, posebno kojoti, prodavale žive na tim mestima.

Međutim, kineski istraživači naglasili su da njihova otkrića nisu konačni dokaz o tome kako je pandemija započela.

„Ovi uzorci iz životne sredine ne mogu dokazati da su životinje bile zaražene“, objašnjava studija. Ostaje mogućnost, dodaje se u studiji, da je virus na tržnicu uniela zaražena osoba, a ne životinja.

„Najvažnije je da su podaci objavljeni“

Profesor Dejvid Robertson sa Univerziteta u Glazgovu je virolog koji je uključen u genetsko istraživanje porekla SARS-CoV-2 otkako se pojavio 2020. godine.

„Najvažnije je da je ovaj vrlo važan skup podataka sada objavljen i dostupan drugima za istraživanje“, rekao je Robertson za BBC.

No dodao je da je sadržaj uzoraka uverljiv dokaz da su tamošnje životinje verovatno bile zaražene virusom:

„Važan je čitav skup dokaza. Kada ovo povežemo s činjenicom da su rani slučajevi covida-19 u Vuhanu povezani s tržnicom, imamo snažan dokaz da je ovde došlo do prenosa sa životinje na tržnici.“

Teorija o curenju virusa iz laboratorija dobija sve više pobornika, to veruje i FBI

Ova otkrića objavljena su u vreme kad teorija o curenju virusa iz laboratorija dobija sve više pobornika u američkim vladinim institucijama.

Kineska vlada oštro je odbacila sugestije da je virus nastao u naučnoj ustanovi, ali FBI je rekao kako veruje da je taj scenarij „najizgledniji“. Isto je objavilo i američko ministarstvo energetike.

Razne američke službe i agencije istraživale su ovu misteriju i donele različite zaključke, ali 1. marta direktor FBI-a optužio je Peking da čini sve što je u njegovoj moći da pokuša osujetiti i zamagliti istinu te otkrio da je biro dugo bio uveren u teoriju o curenju iz laboratorija. FBI nije javno objavio svoja otkrića, što je frustriralo neke naučnike.

Izvor: Danas

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare