Kineski ambasador:Važne stvari se ne rešavaju za par meseci – mi smo čekali 100 godina da rešimo pitanje Hong Konga

BEOGRAD

(Nova srpska politička misao)

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang kaže da je rešavanje kosovskog pitanja najvažnije za Srbiju i njen teritorijalni integritet.

On smatra da za rešavanje tako velikog pitanja ne bi trebalo postavljati rokove.

“To je čisto moje lično mišljenje, nije zvanično. Kada je reč o pitanju Kosova, to se odnosi na suverenitet, teritorijalni integritet Srbije, to je najvažnije pitanje za jednu zemlju, vladu i narod”, rekao je Li za RTS.

On je naveo primer da je Kina čekala skoro 100 godina i rešila pitanje Hongkonga tek 1997. kada je vraćen matici, a takođe i Makao.

“U Hongkongu su bili Englezi, a u Makau Portugalci”, potseća Li.

On dodaje i da je današnja Kina jedna od pet stalnih clanica Saveta bezbednosti, a još nije rešila svoj problem, provinciju Tajvan.

“Za ovakvo veliko pitanje, nikako se ne sme dozvoliti da se reši samo za par meseci. Normalno, ukoliko se Beograd i Priština za 10 dana dogovore, ja podržavam, pozdravaljam”, kazao je Li.

Srbija je za Kinu veoma važna

Kineska kompanija koja je zainteresovana za RTB Bor je jedna od najuspešnijih u toj oblasti, rekao je ambasador Kine u Beogradu Li Mančang ističući da ona ima predstavništva i u drugim zemljama.

Li je za RTS naveo da su, koliko je njemu poznato, predstavnici kineske kompanije već bili u Boru. Kaže i da je reč o ozbiljnoj kompaniji koja je veoma zainteresovana za saradnju.
On je rekao i da je Srbija za Kinu veoma važna, a da je najbolja ilustracija toga ššto predsednik Aleksandar Vučić uskoro već treći put putuje u Kinu gde će se sastati sa predsednikom te države.

– Iz ovog regiona skoro nijedan predsednik u poslednje cetiri godine nije išao u Kinu, a predsednik Vučić, ako se ne varam, vec treći put ide u Kinu. Iz toga se vidi da je Srbija mnogo važna i da imamo prijateljske odnose – napomenuo je Li.

Na pitanje da li se tada, u septembru, očekuju neki konkretni dogovori poput ugovora za deonicu Preljina-Požega, on je rekao da očekuje više, ne samo jedan ugovor.

Upitan koliko ugovora Srbija ima sa Kinom, Li nabraja – most, brza pruga, auto-put, železara, “Huavej”, u energetici, u Kostolcu…

– Pre dve nedelje potpisan je Memorandum o saradnji između kineske kompanije i “Ikarbusa”, ta kompanija je proizvođač električnih autobusa, hoće da montiramo ovde zajedno električne autobuse – kaže ambasador.

Povodom tri dokumenta koji su potpisani na samitu 16+1 u Sofiji, a među kojima i memorandum za industrijski park za voće i povrće, Li navodi da sve ide po planu.

– Odmah posle samita u Sofiji doššla je grupa od pet njih, imali su kontakte sa Ministarstvom poljoprivrede, bili kod mene. Konkretno mi smo razgovarali u kom pravcu gde i kako, sve ide po planu , rekao je Li.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare