Kineska Nova godina u Nisu

NIS

               Obeležavanje kineske Nove godine prvi put u Nišu počelo je „Igrom lavova“ u Obrenovićevoj ulici i nastavljeno programom i vatrometom na platou ispred Oficirskog doma čime je još jednom izraženo čelično i neraskidivo prijateljstvo Srbije i Kine.              Prikazom tradicionalnog kineskog folklora, hranom zemalja globalne inicijative Pojas i put među kojima je i Srbija, promovisana je različitost koja spaja i povezuje zemlje i narode doprinoseći njihovom boljem razumevanju i saradnji.
              Čestitajući Novu godinu svim građanima Kine ma gde oni bili, zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je istakla da prijateljstva nisu slučajna niti usputna. Trajna prijateljstva, kakva su između Srbije i Kine, temelje se na međusobnom poštovanju i uvažavanju.
            „Niš je još jedan grad spajanja i povezivanja naše dve zemlje. U Nišu nikada ne zaboravljamo pomoć koju ste nam pružili u vreme korone vakcinom i izgradnjom laboratorije „Vatreno oko“. Podršku koju nam pružate u smanjenju broja nezaposlenih investiranjem i otvaranjem vaših kompanije koje doprinose sve većoj zaposlenosti ljudi u našem gradu. Vrata Niša širom su otvorena i prijateljima iz Kine koji žive u našem gradu, i želim da poručim da je ovo i vaš grad i ovo je vaš dom“, rekla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.
            Prijatelj može da saoseća sa problemima prijatelja, ali ono što posebno krasi naše odnose kao prijatelja jeste da se iskreno, obostrano i pojednako radujemo prijateljevom uspehu, rekla je ona.
           Ministar savetnik u ambasadi Narodne Republike Kine Tien Jišu rekao je da ovakve manifestacije odražavaju čelično prijateljstvo dve zemlje.
           „Niš je izuzetno značajan privredni, kulturni i obrazovni centar Srbije i predstavlja raskrsnicu puteva kako na jugu Srbije, tako na čitavom Balkanu. Mnoge kineske kompanije su investirale i otvorile fabrike u Srbiji i time pružile značajan doprinos privrednom razvoju, uključujući i grad Niš. Kada je reč o ubrzanom razvoju kinesko-srpskih odnosa verujem da će Niš imati značajnu ulogu u kinesko-srpskoj saradnji“, naveo je Tien Jiši.
           Ovo je godina zeca koji je simbol snalažljivosti, druženjubivosti, spokojstva i mira, podsetio je on.
           Pomoćnik generalnog sekretara Vlade i predsednik Skupštine Institituta za pojas i put Beograd Danijel Nikolić je rekao da na ovakvim manifestacijama, kao što je obeležavanje kineske Nove godine i promociju globalne inicjative Pojas i put, upoznajemo različitosti koje nas uče da budemo bolji ljudi.
           „Sa kineskim investicijama u Srbiji naša zemlja je počela da raste“, ukazao je on.
           Manifestacija, koja je održana još u Beogradu, Novom Sadu, Boru i Smederevu, imala je je i humanitarni karakter. Organizatori Karavana prijateljstva na putu svile su Vlada Republike Srbije, Ambasada NR Kine u Beogradu i Institut za pojas i put.
          Sredstva prikupljena u Nišu namenjena su Centru za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“.


Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare