Kina koristi ropski rad

NJUJORK

Kinesko prisiljavanje muslimanskih Ujgura i drugih manjina na prinudni rad u poljoprivredi i proizvodnji u pokrajini Sinđijang moglo bi da predstavlja “ropstvo kao zločin protiv čovečnosti”, zaključio je nezavisni ekspert UN.

Ujguri su muslimanska etnička grupa koja uglavnom potiče iz regiona Centralne i Istočne Azije.

Njihov tretman od strane kineskih zvaničnika u provinciji Sinđijang, gde su zatvoreni u mreži logora, SAD su označile kao genocid, dok su UN optužile kineske vlasti da nezakonito hapse i maltretiraju Ujgure i koriste ih za prinudni rad, navodi Radio Slobodna Evropa.

Prema američkom Stejt departmentu, čak dva miliona Ujgura, Kazaha i pripadnika drugih autohtonih etničkih grupa Sinđijanga odvedeno je u pritvorske centre u tom zapadnom kineskom regionu.

Kina negira da ovi objekti predstavljaju logore za interniranje, već da su neophodni za suzbijanje terorizma, separatizma i verskog radikalizma.

Ali, ljudi koji su pobegli iz ove regije kažu da se hiljade njih podvrgavaju „političkoj indoktrinaciji“ u objektima koji su zvanično poznati kao kampovi za prevaspitavanje.

Izveštaj, koji je kasno 16. avgusta objavio specijalni izvestilac UN za moderno ropstvo Tomoja Obokata, ukazuje na dva “različita sistema” sa prinudnim radom koje je nametnula kineska država.

Jedan je sistem centara za obrazovanje i obuku za stručne veštine u kojem su manjine zatočene sa radnim obavezama, dok drugi uključuje pokušaje da se smanji siromaštvo putem transfera radne snage, u kojem se seoski radnici premeštaju na “sekundarni ili tercijarni posao”.

“Iako ovi programi mogu stvoriti prilike za zapošljavanje manjina i povećati njihove prihode… specijalni izvestilac smatra da su indikatori prinudnog rada koji ukazuju na nedobrovoljnu prirodu posla koji obavljaju pogođene zajednice prisutni u mnogim slučajevima”, navodi se u izveštaju.

Priroda i obim moći koji se demonstrira nad radnicima — uključujući prekomerni nadzor i uslovi života i rada sa zlostavljanjem — mogli bi da “predstavljaju ropstvo kao zločin protiv čovečnosti, što iziskuje dalju nezavisnu analizu”, navodi se u saopštenju.

Obokata je rekao da sličan sistem transfera radne snage postoji na Tibetu, gde je “program uglavnom preusmerio poljoprivrednike, stočare i druge seoske radnike na niskokvalifikovane i nisko plaćene poslove”.

U maju je šefica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele doputovala u retku šestodnevnu posetu Kini tokom koje je boravila i u Sinđijangu.

Bašele treba da objavi izveštaj sa detaljima o svojoj poseti pre nego što se povuče krajem meseca kada joj ističe mandat.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare