Kazne za preglasnu muziku i “ugrožavanje životne sredine”

NIŠ

Gradsko veće grada Niša usvojilo je Nacrt odluke o određivajnju akustičkih zona na teritoriji tog grada u skladu sa Zakonom o zaštiti od buke i Uredbom o graničnim vrednostima buke.

 Njome je propisano šest gradskih zona, i određena jačina buke na otvorenom prostoru, tačnije za objekte koji emituju buku koja se ćuje na otvorenom prostoru a dolazi iz kafića ili poslovnih prostorija. U skladu sa tim doneće se mere zabrane i ograničenja od buke u životnoj sredini na otvorenom prostoru.

U prvu zonu spada područje za odmor i rekreaciju , bolničke zone i oporavilišta, kulturno istorijski lokaliteti i veliki parkovi. U drugu zonu spadaju turistička područjs, kampovi i školske zone, u treću stambena područja. Poslovno stambena područja i, trgovačko stambena područja i dečja igrališta  su izdvojena u četvrtu zonu. Gradski centar je u petoj zoni a u šestoj su skladišta, industrijska zona bez stambenih zgrada

Inspektori za zaštitu životne sredine će fonometrima meriti nivo buke I moći će da propisuju mandatne kazne onima koji prekrše ovu odluku.

“ Inspektori nadležni za životnu sredinu u okviru Gradske uprave imaće fonometre sa kojima će meriti buku, a na osnovu ove Odluke moći će da donose i prekršajne naloge za lica koja prekorače granične vrednosti.  Granične vrednosti kreću se od 40 do 65 decibela u zavisnosti od zone, a to je kako je objasnilla  iz Sekretarijata je je “tiha muzika normalna za slušanje” objasnila je Ivana Krstić iz Skretarijata za životnu sredinu.

Predviđene kazne su mandatne i kreću se od 25  do 150 000 dinara.Ukoliko neko više puta prekrši Odluku, moraće da stavi limitere, posebne uređaje koji se postavljaju na zvučne uređaje . Njih će postavljati ovlašćene institucije a troškove postavljanja limiteta snosića vlasnik objekta iz koga je emitovana buka iznad određenog nivoa. Uvođenjem limitera tehnički se sprećava stvaranje buke iznad dozvoljenog nivoa.

Ova odluka ne važi kada su u pitanju manifestacije i javne priredbe koje su predviđene kalendarom manifestacija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare