Kazna za jednog ugostitelja, radnik nije imao kovid propusnicu

NIŠ

Komunalna milicija je zajedno sa Sanitarnom inspekcijom kontolisala u ponedeljak veče, kada sun a snagu stupile nove kovid mere za ugostiteljske i objekte za igru na sreću, 47 ugostiteljskih i 10 objekata gde se priređuju igre na sreću. Od tog broja, posle 20 časova radilo je samo 10 objekata, a samo su u jednom zatečene nepravilnosti u kome zaposleni radnik nije imao kovid propusnicu, kaže Dejan Kovačević, koordinator Komunalne milicije Grada Niša.

                      „Zatečen je radnik bez kovid sertifikata, tako da je pravnom subjektu napisana kazna u iznosu od 300.000 dinara, odgovornom licu 50.000, kovid redaru 30.000 dinara i licu koje je zatečeno bez kovid sertifikata 5.000 dinara. U ostalim ibjektima zatekli smo mali broj lica, nekoliko gostiju i nekoliko konobara. Kada se radi o objektima u kojima se priređuju igre na sreću svi su bili ispravni i ni u jednom od njih nije zatečeno ni jedno lice bez kovid propusnice“, kaže Dejan Kovačević.

                      Novačane kazne su u fiksnomm iznosu. Lica kojima su kazne izrečene imaju osam dana rok da plate polovinu kazne i još osam dana da isplate celu kaznu. U protivnom, ukoliko to ne učine, ide se na sudsko poravnjanje.

                     “Od kada su stupili na snagu kovid sertifikati nismo imali nikakvih problema na terenu prilikom pregleda objekata. Tako je bilo i sinoć”, kaže Kovačević.

                    Prema njegovim rečima  sada je radio veći broj kafića neka u vreme kada im je rad bio dozvoljen do 22 sata. Njegovo mišljenje ja da vlasnici ugostiteljskih objekata imaju zaposlene radnike koje plaćaju, neki od njih plaćaju i zakup lokala, tako da sa svakim skraćenjem radnog vremena oni budu na gubitku.

                    “Što se više ljudi bude vakcinisalo brže ćemo da se vratimo normalnom životu. Iz razgovora sa ljudima na terenu, posebno sa vlasnicima ugostiteljskih objekata, možemo da zaključimo da se sve veći broj njihovih radnika vakciniše. Kako bude vreme prolazilo tako će i broj vakcinisanih radnika biti veći”, kaže Kovačević.

                      Kovid sertifikati su ustvari digitalni zeleni sertifikati, koji svaki građanin dobije kada se vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa.

                      Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti na i-mejl adresu preko eUprave, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

                      Digitalni zeleni sertifikat mora da sadrži najmanje jedno od navedenog, a to su dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv zarazne bolesti kovid-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana, ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati.

                    U sertifikatu moraju biti podaci o dokazu o preležanom kovidu u proteklih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom ili pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare