Predstavljena monografija ,,Znamenite ličnosti vranjske Gimnazije“

VRANJE

U zgradi Pozorišta u Vranju, u ponedeljak veče, priređena je promocija monografije “Znamenite ličnosti vranjske Gimnazije“, koja je štampana povodom velikog jubileja, 140 godina ove obrazovne ustanove.

Knjiga obuhvata period od 1881. do 2001. godine. U njoj se nalaze  imena i biografije profesora i učenika vranjske Gimnazije koji su u različitim razdobljima dali svoj doprinos ne samo razvoju škole, već i vranjskog i srpskog društva na polju nauke, obrazovanja, ekonomije, kulture, sporta…

U monografiji su više od 170 ličnosti koje su pohađale ovu srednjoškolsku ustanovu ili su neko vreme provele u njoj.

„Period koji smo pokrili obuhvata akademike, generale, naučne radnike, lekare, profesore, ljude koji su na neki način ostavili neki trag kada su u pitanju nauka i postignuća. Verujem da će večeras ljudi imati priliku da mnogo toga obnove o biografijama znamenitih ličnosti, kao i da saznaju nešto novo. Pomenula bih Ljubomira Davidovića koji je bio i profesor i direktor“, izjavila je direktorka vranjske Gimnazije Suzana Mišić Stanković.

Knjigu su pripremali Mile Đorđević, Budimir Mihajlović, Tomislav Simonović, Nela Dimitrijević, Nenad Stojiljković,  Jasmina Janjić, Igor Nikolić, Miroljub Stojčić i direktorka Gimnazije Suzana Mišić Stanković.  

Za pomoć i podršku u organizovanju svečanosti u godini jubileja i štampanju monografije uručene su zahvalnice  Nenadu Joviću direktoru Pozorišta „Bora Stanković“ i Radosavu Rašiću vlasniku Štamparije „Plutos“.

Prigodan program izveli su učenici ove škole.

Štampanje knjige pomogli su Grad Vranje, Ministarstvo prosvete i mnogobrojni prijatelji Gimnazije.

Bio je to poslednji događaj predviđen programom obeležavanja velikog jubileja, 140. godišnjice Gimnazije „Bora Stanković“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare