Katastar glavna kočnica u procesu legalizacije objekata u Nišu

NIŠ

Ozakonjenje ili legalizacije parcela i objekata jedan je od najvećih problema sa kojim se suočavaju Nišlije i zbog čega se sve češće obraćaju lokalnim vlastima za pomoć kako bi se ova procedura ubrzala.  Pomoćnica gradonačelnice za oblast građevinarstva Marina Živulović Petrović navodi da je u procesu između 40 i 50 hiljada zahteva za ozakonjenje i da novi zahtevi samo pristižu, ali da je zastoj u katastru.

                    „Očigledno da nam veliki problem predstavlja katastar, i procedura u samom katastru u Nišu. Vrlo teško upisuju vlasnike, traže kontinuitet, što je i logično, ali kad smo u procesu ozakonjenja onda moramo da imamo neki lakši način na koji će ljudi da dolaze do dokaza o vlasništvu parcele ili vlasništvu samog objekta koji će da bude upisan u katastar, što je naš deo problema. Kasnije u nekoj drugoj proceduri mogu da rešavaju problem sa katastarskim parcelama i upisom u sam katastar“, izjavila je Marina Živulović.

                       Prema njenim rečima, jedini način da se ovaj proces ubrza je izmena i dopuna Zakona o ozakonjenju kako bi se ova procedura pojednostavila.

                     Živulović Petrović je dodala i da se očekuje novi satelitski snimak kojim bi bili obuhvaćeni i novi objekti koje je potrebno ozakoniti. Time će legalizovati ili ozakoniti sve objekte koji su u periodu nakon 27. novembra 2015. godine obuhvaćeni satelitskim snimkom.

                  „Imamo negde između 40 i 50 hiljada zahteva. Zbog zastoja u katastru broj obrađenih predmeta je usporen, mnogi i odustaju, čekaju novi Zakon. Sa predmetima dođemo donekle, pa onda oni traže odlaganje zbog upisa u katastar, tako da obrađujemo sve ono što je moguće, ono što nije, čekamo. Glavna kočnica je u katastru“, istakla je Živulović.

                    Odlukom Ustavnog suda ne postoji rok za legalizovanje i svaki put se rok produžava za pet godina.Najveći broj zahteva za legalizaciju stiže i delova grada gde se najviše i gradi, a to su obodna naselja poput Donje Vrežine, Brzog Broda, Suvog dola, mada ima nelegalizovanih objekta i u samom gradu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jovan81
Jovan81
1 godina pre

Marina koliko te Zorislav platio da mu ne srušiš Mehanu, a sada još lobiraš da mu se ozakoni objekat. Ti si bruka za profesiju!