Karavan pod nazivom „Daj pedalu raku“ krenuo iz Vranja

VRANJE

U Vranju je održana edukacija žena koje su obolele od karcinoma pod nazivom „Odgovor na kovid-19 epidemiju kod pacijentkinja obolelih od karcinoma dojke – Karavan i povezivanje“.

Rak dojke je najčešći maligni tumor kod žena. Godišnje se registruje oko 4.300 pacijentkinja sa ovom bolešću u Srbiji. Po smrtnosti od raka dojke Srbija je na drugom  mestu u Evropi. Rak dojke je izlečiv u preko 90 posto slučajeva ako se otkrije i leči na vreme. Zato je važno da žene redovno obavljaju kontrolne preglede i samopreglede dojke.

„Ovde smo da napravimo jednu mrežu hrabrih žena. Vranje je prvi grad koji ćemo umrežiti u tu mrežu u kojoj ćemo deliti tačne informcije i gde ćemo dobijati informacije od žena sa terena. Trudićemo se da rešimo probleme koje one trenutno imaju, a sve u cilju zastupanja njihovog prava na kvalitetnije lečenje, na dostupnost dijagnostici, pravo na lečenje inovativnim terapijama. U planu je Nacionalni centar za podršku pacijentkinjama i jedan od segmenta jeste i konsultacija sa lekarima. Želimo da omogućimo ženama da gde god se nalazile, dobiju mogućnost drugog mišljenja i konsultacija, da imaju dostupnost informacijama i želimo da napravimo jednu bazu žena koje ćemo zastupati u borbi za kvalitetnije lečenje i prevenciju. Naše žene to zaslužuju“, rekla je predsednica ženskog centra „Milica“ Vesna Bončić.

Ona je rekla da je cilj ovog karavana „da približimo lekare i informacije ženama koje su bile gotovo godinu i po dana odsečene kako od kontrola, tako i od redovnih pregleda, suočene sa problemima i brojnim pitanjima koja nisu imale kome da postave. Želimo da promovišemo važnost održavanja distance i mera zaštite koji su izuzetno bitni da se ne bi kovid ponovo vratio i udaljio nas od onoga što predstavlja put ka ozdravljenju“.

„Takva jedna zajednička akcija treba da doprinese boljoj informisanosti na temu jednog od najznačajnijih zdravstvenih problema, a to su maligniteti. Poslednjih godinu i po dana živimo u još dodatno stresnim okolnostima, a to su okolnosti izazvane pandemijom kovid-19“, kaže dr Predrag Životić iz Ministarstva zdravlja.

„U ovom momentu inovativne terapije jesu dostupne. Poslednjih godina je dosta urađeno kako bi inovativne terapije bile dostupne, ali nikada nije dovoljno. Imamo pacijentkinje sa ranim karcinomom koje još uvek nemaju potpunu terapiju, kao i pacijentkinje sa metastatskim hormonopozitivnim karcinomom dojke, koje za sada zaista nemaju adekvatnu terapiju, a to je skoro dve trećine žena koje boluju od metastatskog karcinoma dojke“, ističe onkolog dr Jasmina Nedović.

Ona je dodala da skrining koji je u našoj državi zaživeo 2017. godine je nešto lošije organizovan i potrebno je na tome još dosta raditi, kao i na preventivi.

Gradski većnik za zdravlje Aleksandar Stajić poručio je da Grad Vranje podržava sve inicijative koje se odnose na prevenciju i lečenje svih oblika kancera.

Zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i ,,Drugom projektu razvoja zdravstva Srbije“ sprovodi se Karavan podrške ženama obolelim od raka dojke.

Skup su organizovali Ženski centar „Milica“ i lokalna samouprava.

Vranje je prvi od šest gradova koji su obuhvaćeni Karavanom podrške ženama obolelim od raka dojke.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare