Kam gi pare ili kako preživeti kad država samo uzima

LESKOVAC

Februar je, a vreme predhodnih dana toplo za ovo doba godine, pogodno da se poore ono što se nije stiglo jesenas zbog vremenskih neprilika. Voćari kreću sa rezidbom voćaka, đubrenjem, prskanjem, ..Ili , kratko rečeno, finansiranjem roda 2019. godine.

Ali, odakle para. Zbog lošeg kvaliteta pšenicu u Leskovcu neće ni u mlinovima, a kupovina za stočnu hranu je stala, jer je stočni fond drastično smanjen. Isto je stanje I sa kukuruzom, koji je prošle godine dobro rodio, ali nema ko da ga pojede, iz istog razloga. Voćari istu muku muče, jer su  voće predali raznim firmama, ali mnogi još uvek nisu dobili pare za letošnji rod, I pored toga što su otkupne cene bile previše niske.

A računi stižu svakog meseca, nešto mora da se jede, obuče, da se plate telekomunikacione usluge, struja, voda, ogrev, školarina, lekovi, … Umetnost je isplanirati I opstati, ako nemate neke druge prihode osim onih od poljoprivrede. Kredite daju banke, ali uz kamatu od oko 15%, pa, izvolite.

Političari pominju neke subvencije, koje nikako da stignu. Pre nekoliko godina subvencija po hektaru registrovanih obradivih površina je smanjena sa 12 na 4 hiljade dinara. Sada se pominje veliodušno da će dobiti subvenciju za 60 litara goriva po hektaru od 20 dinara po litru.  Malo li je? A subvencija po hektaru obradivih površina u susednoj Bugarskoj je 250 evra, ili oko 7 do 8 puta veća.

Stručnjaci I ove godine sugerišu da se ne seje seme iz ambara, da se ispoštuje tehnologija, da se poore po preporukama, da se koristi kvalitetno đubrivo, pesticidi. … A niko da pomene koliko je sve to poskupelo poslednjih nekoliko godina, a cene poljoprivrednih proizvoda nisu povećane, nego su kod većine proizvoda I pale. Pita li se neko kako da seljaci prežive? Odakle im više para?

Kako reče jedan stariji čovek, čija reč se nekad mnogo više uvažavala, godina u kojoj se sprovode izbori je loša za seljake, jer se tada pare za njih izgube, pa ispada da oni te izbore na neki način plaćaju.  A professor Ševarlć kaže da se 95% agrarnog budžeta Srbije daje seljacima u Vojvodini. I pored toga što tamo imaju mnogo bolje uslove nego leskovčani. A subvencije su iste, ako ne I veće kod njih.

Ministar koji se po definiciji bavi poljoprivredom, kaže da ne može da se meša u tržišne uslove, da utiče na cene. Pa čemu onda njegova funkcija, ako od njegovog rada nemaju nikakve koristi oni koji su ga, uslovno rečeno, izabrali? Imaju čak I štete, jer se donose zakoni koji utiču itekako na ekonomiju u poljoprivredi.

Kažu da se na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU ne naplaćuju carine, ali da su oni zaštitili svoju teritoriju, tako što na našu robu naplaćuju carinu. Sa druge strane, donet je zakon koji uslovljava proizvodnju sira u specijalnim prostarijama, čija izgradnja košta nekoliko hiljada evra. Ko nema potvrdu da poseduje takvu prostoriju rizikuje da na pijaci plati kaznu od oko 5000 dinara , ili oko 13 kg prodatog sira. Pa se onda čudimo što su štale prazne, što je leskovačka stočna pijaca pred zatvaranjem.

A nekada su se ovde pijačnim danom punili kamioni kravama I teladima. Sa druge srane, kukuruzovina I pšenična slama su se prodavali, livade košene, kukuruz I pšenica su se trošili za stočnu hranu. Sada je drastično drugačije, na štetu ovdašnjih ljudi. Uzgred, takozvanim ozakonjenjem, steći će se uslovi da na prazne štale plaća I porez državi, koja je tako malo činila da one budu pune.

Sa druge strane, paradoks je da država ne odustaje od obaveznog poljoprivrednog osiguranja, koje iznosi oko 100.000 dinara godišnje. I niko se ne pita kako da se to zaradi sa površine od oko tri hektara.  A poljoprivredne penzije iznose oko 14 000 dinara, za oko 20% manje od socijalne pomoći.

Izbori su na vidiku, ali niko ništa drastično ne nudi seljacima, tako da je apatija hronična. A u državi su se neki političari setili da se sela prazne. Čudom se čude zašto se to događa. Izgleda da nemaju dovoljno stručnog čoveka da im ovu pojavu objasni, ili pitaju one SVOJE kadrove koji su kupili diplome, ali su politički podobni.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
peci
peci
5 godine pre

Od ovog teksta bi moglo da se uradi više tekstova. Previše je sažet, mogao bi da se razradi. U principu je dobar, realan, što je retkost.
A svi se kunu u poljoprivredu, ali ne čine ništa da do poboljšanja stvarno dođe. Ministar velikodušno daje 20 dinara po litru, ili 1/8 od cene goriva. I time se hvali, a trebalo bi da pokrije uši, da se stidi.

Drakce
Drakce
5 godine pre

Cudo da niste cenzurisani..svaka je na mestu Al nema ko da cuje…