Kalcifijacija zemljišta

LESKOVAC

    KISELOST zemljišta je jedan od važnijih faktora koji utiču na  normalan rast i razvoj biljaka, visinu i kvalitet prinosa, i ona se meri  pH vrednošću zemljišnog rastvora. Na kiselim zemljištima ostvaruju se manji i lošiji prinosi, biljke lakše usvajaju teške metale i radioaktivne elemente. Kiselost zemljišta utiče i  na dostupnost pojedinih elemenata važnih za ishranu gajenih kultura. Može se desiti da nekog elementa u zemljištu ima dovoljno ali usled pH vrednosti on nije dostupan biljkama. Na kiselim zemljištima preporučuje se mera kalcifikacije koja ima za cilj da kiselo zemljište preobrati u slabo kiselo i neutralno. To se postiže unošenjem velike količine kreča u zemljište. Poželjno je da se uporedo sa kalcifikacijom zemljišta izvodi i mera humizacije. Razlaganjem organske materije u zemljištu se oslobađa ugljen-dioksid koji sa vodom i kalcijum-karbonatom daje kalcijum-hidrokarbonat. 
   Pri određivanju potrebne količine materijala za kalcifikaciju treba uzeti u obzir prisustvo organske materije, mehanički sastav zemljišta i podnošljivost gajenih kultira prema kreču. Sredstva za kalcifikaciju su fino samleven kalcijum-karbonat, gašeni kreč, pečeni kreč, laporac, saturacioni mulj i druga sredstva Najčešće se za kalcifikaciju koristi 5-15 t kalcijum-karbonata, 2-4 t kalcijum-oksida ili 7-17 t saturacionog mulja.
    Kalcifikacija se obavlja kada na njivama nema useva, najbolje u vreme zaoravanja strnjike.  Kreč treba da je dobro isitnjen i ravnomerno raspoređen pre zaoravanja. Dejstvo kalcifikacije traje u proseku 6-7 godina.

Kiselost zemljišta:
Grupa pH u nKCl Reakcija
I Preko – 7.20 Alkalna
II 6.51 – 7.20 Neutralna
III 5.51 – 6.50 Slabo kisela
IV 4.51 – 5.50 Kisela
V Ispod – 4.50 Jako kisela

Tabela optimalnih pH -brednosti za razvoj određenih kultura:
Vrsta useva Potrebna kiselost (pH vrednost)
Pšenica 5.5-7.0
Kukuruz 5.0-7.0
Jabučasto voće 5.2-7.7
Koštičavo voće 5.7-7.7
Jezgrovito voće (orah i lešnik) 6.0-7.0
Jagodičasto voće 5.1-6.0
Cvekla i praziluk 6.5-7.5
Karfiol 6.2-7.5
Mrkva 6.2-7.5
Krastavac 5.2-7.5
Paprika i paradajz 4.7-7.0
Krompir 5.0-6.0
Crni luk 6.5-7.4
Vinova loza 6.5-7.2

Boban Stanković, PSSS Leskovac

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare