Kaktus sa 62 cveta u dvorištu porodice Golubović privlači pažnju prolaznika

NIŠ

Stanari naselja Duvanište u Nišu sve češće zastaju pored ograde dvorišta porodice Golubović diveći se kaktusu koji je ovih dana procvetao. Divljenja je svakako vredan jer se na stablu kaktusa nalazi ni manje ni više nego 62 cveta trubastog oblika nežne ljubičaste boje. Prizor vredan svake pažnje, a ljubitelji sveća znaju to da cene. I porodica Golubović je pomalo zbunjena brojem cvetova koje su prebrojali na kaktusu o kome, kako kaže vlasnica Jelena Golubović, i ne vode puno računa kao o ostalom cveću koje ukrašava njiov dom i dvorište. Neki od prolaznika zamale da uđu u dvorište i slikaju kaktus kako bi ovekovečili njegovu lepotu uz opasku da do sada nikada nisu videli toliko svetova na jednoj biljci.

                        „Kaktus sam dobila od komšinice pre desetak godina. I ranije je cvetao ali nikada kao sada sa ovolikim brojem cvetova. Bilo ih tu oko desetak, ali ovo sada nas je sve iznenadilo“, kaže Jelena i dodaje da to jedini kaktus koji imaju. Uglavnom u saksijama sade muškatle o kojima se na neki način i više brinu nego o usamljenom kaktusu.

                      Kaktus je za  destak godina od desetak santimetra kada su ga dobili na poklon izrastao na nekih  pola metra, a oko glavne stabljike ima i puni izdanaka. Upravo je on potvrdio ono staro vereovanje da poklonjeno cveće najbolje uspeva.

                      „O kaktusu ne vodimo previše računa. U toku zime ga sklonimo na stepenište u kući da ne bude na mrazu, a sa prvim lepim danima ga vratimo u dvorište pored česme gde stoji godinama. Nikada ga do sada nismo prehranjivali a zalijemo ga, pa najiskrenije, kada se setimo. Možda mu upravo takav način negovanja najviše i odgovora jer kaktusi baš i ne vole da se preterano zalevaju, ili mu, pak, nešto odgovora u našem dvorištu na ovom mestu“, kaže Jelena.

                     Porodica Golubović, njihove komšije i slučajni prolaznici koji zastaju pored njihovog dvorišta još malo će uživati u lepim cvetovima kaktusa. Jelena ne krije razočarenje što će oni uskoro uvenuti i pasti sa stabljike kaktusa, ali ko zna, možda ih zamene nove jer kaktus cveta više puta u toku godine, ove čak četiri puta.

                    „Cvetovi kaktusa su predivni ali oni traju kratko pa nam je zbog toga sada žao. Voleli bi smo da malo više i duže uživamo u njima. Kada je tempertura visoka i  kada je jako toplo oni traju ne duže od jednog dana“, dodaje Jelena.

                      Dodaje da njihov kaktus sada čeka presađivanje jer je odavno prevelik za sakasiju u kojoj se nalazi. Nadaju se da će uspešno to uraditi, da će kaktus podneti presađivanje i ne kriju  da očekuju da i nakon toga očekuju da ih obraduje sa još više cvetova nego sada.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare