Obeležena godišnjica savezničkog bombardovanja Leskovca 1944. godine

LESKOVAC

Komemorativnim skupom obeleženo je 78 godina od kako je 6. septembra 1944. godine Leskovac bombardovan od strane savezničkih bombardera. Vence na spomenik poginulima tom prilikom su položile delegacije lokalne samouprave, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Narodnog muzeja Leskovac, Udruženja potomaka ratnika GrO Leskovac, SUBNOR-a i i Saveza potomaka ratnika 1911.-1920.

Okupljenima se obratio zamenik predsednika Skupštine Grada Leskovca Oliver Antanasijević koji je podsetio na činjenicu da je Leskovac tokom Drugog svetskog rata podneo velike ljudske i materijalne štete.

„Na žalost, kad su kraj rata i sloboda već bili izvesni, 6. septembra 1944. godine doživeo je katastrofu. U sklopu ratnih odluka, za koje sa ove vremenske distance vidimo da su bile ishitrene i pogrešne, bio bombardovan od strane saveznika i pretrpeo je ogromne ljudske žrtve koje su se merile u hiljadama, a tačan broj nije ni do danas utvrđen.

Ne smemo da zaboravimo datume stradanja u našoj istoriji. Naše sugrađane koji su izgubili živote ne smemo da zaboravimo, kao ni razloge njihovog stradanja.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare