Dveri: Nišlije se zbog naknada izvršiteljima i neplaćenih računa umesto u Akva parku kupaju u dužničkom ropstvu

NIŠ

Vrela jesen već je zahvatila Evropu a u Srbiji se pred najavljenu najtežu zimu očito vrela jesen tek sprema, saopštio je Gradski odbor Dveri iz Niša.

” Dok u Napulju i mnogim drugim italijanskim gradovima osiromašeni građani javno na ulicama već spaljuju račune za struju i komunalije uzvikujući “Nećemo da plaćamo, sada je dosta! ” , građani Niša, ćute i plaćaju za 30% više račune gradskog prevoza, „Parking servisa“, a uskoro i JKP „Naisus“ i „Medijana“.
Nišlije se odavno dele na one koji su još uvek u stanju da račune plaćaju i na one koji to više ne mogu. Za ove druge, kojih je sve više, tu su državni službenici, javni izvršitelji čije usluge prinudne naplate koštaju mnogostruko više od samih računa koje izvršitelji prinudno naplaćuju.
Jedan od u Srbiji najpoznatijih, javni izvršitelj Miljan Trajković svoju kancelariju ima u Nišu, prihodi su mu astronomski, i u jednom od najsiromašnijih gradova u Srbiji, ima status najplaćenijeg čoveka u Srbiji. Nagrade i naknade za rad javnih izvršitelja su basnoslovne, a jedinu kontrolu rada vrši Komora javnih izvršitelja, pa izvršitelji mesečno inkasiraju i preko 200 prosečnih srpskih plata.
Sa druge strane sa mesečnim zaradama Nišlija koje su ispod republičkog proseka od 102.000 dinara, a još mnogo manje od prosečne zarade na Vračaru od 170.000 din, u junu iznose 99371 din. ( https://data.stat.gov.rs/Home/Result/2403040103?languageCode=sr-Latn) sve je teže pokriti mesečne osnovne potrebe. Na adrese Nišlija sve češće stižu zaključci izvršitelja za neplaćene račune, a troškovi izvršitelja su mnogo veći od samog duga. Primera radi za najmanji dug od 6000 dinara konačno zaduženje sa nagradom izvršitelju iznosi 11.500 dinara. Najveći broj Nišlija ne može da izvršenje plati odmah, pa se izvršenje prenosi na drugi nivo – popis, plenidbu i prinudnu prodaju stvari.
Bez mogućnosti da isplate dugovanja narasla enormnim troškovima izvršitelja, građani uzimaju kredite kod banaka pod najtežim uslovima, sa kamatama i do 30% za gotovinske i „overdraft“ kredite, i ulaze u krug dužničkog ropstva iz koga je nemoguće izaći.
Zbog čega javno- komunalna preduzeća u Nišu umesto što dugovanja odmah šalju na prinudnu naplatu, najpre ne obaveste i pozovu dužnike na dogovor o isplati duga. Građanima je potrebna pomoć za energetsku i prehrambenu sigurnost tokom teške zime koja je pred nama. Umesto toga, imaju izvršitelje koji im u slučaju neisplaćenog dugovanja oduzimaju i to malo što će im biti neophodno da prežive zimu.
Dveri Niš pitaju gradonačelnicu Sotirovski i Gradsko veće kakva im je strategija zaštite građanstva za nastupajuću zimu i spremaju li krizni menadžment kada se pored 7000 porodica sa isključenom strujom, tokom naredne zime budu suočili i sa hiljadama Nišlija koje će troškovi izvršenja neplaćenih računa ostaviti i bez krova nad glavom. Umesto stavke u budžetu za Akva park novac Nišlija mora da se preusmeri u pomoć prezaduženim porodicama i građanima da prežive zimu. Vlast je odgovorna građanima koji je plaćaju”, navodi se u saopštenju Odbora za rad i socijalnu politiku Gradskog odbora Dveri.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare