„Komunalac“ sprema poskupljenje od deset odsto

BUJANOVAC

 

Bujanovčane, najverovatnije od 1. oktobra, očekuje uvećanje cena  svih komunalnih usluga za 10 odsto. Javno preduzeće „Komunalac“ je na poslednjoj sednici Opštinskog veća izašlo sa predlogom novog cenovnika koji predviđa, između ostalog, povećanje cene vode sa dosadašnjih 42,4  na 46,4 dinara po kubiku bez PDV-a, dok će cena grejanja sa 114,36 narasti do 126 dinara po metru kvadratnom, što će ovu uslugu učiniti jednom od najskupljih u celoj Srbiji. Primera radi, stanovnici Vranja grejanje po kvadratnom metru plaćaju oko 90 dinara, a sličan je iznos koji izdvajaju i Kraljevčani. Sa ovim poskupljenjem će tročlana porodica koja živi u stanu od 40 kvadrata u tzv. „Soliteru“ u centru grada, umesto dosadašnjih 6.000 dinara u grejnoj sezoni za komunalije mesečno izdvajati oko 600 dinara više. Iz „Komunalca“ su novi cenovnik na sednici Opštinskog veća pravdali inflacijom, a razumevanje za njihov zahtev pokazao je i predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi.

„Njihov predlog predviđa povećanje od 10 odsto, zbog inflacije, rasta troškova i cena energenata. „Komunalac“ mora da pokrije svoje  osnovne troškove kako bi pružio što kvalitetnije usluge građanima,“ rekao je Kamberi.

Dakle, poskupljenje svih usluga od 10 odsto nije sporno, već je samo zbog tehničkih detalja, odnosno  “usklađivanja sa opštinskim budžetom” kako je objasnio predsednik opštine, predlog “Komunalca”  vraćen na doradu do sledećeg Opštinskog veća koje bi trebalo da se održi do 1. oktobra posle čega će novi cenovnik stupiti na snagu.

“Predloženi cenovnik se ne uklapa u usvojeni budžet, a mi ne možemo da predvidimo dodatna sredstva za pokrivanje troškova posebno kod javnih ustanova i škola, zbog toga je predlog potrebno uvesti neke izmene, radi usaglašavanja sa odlukom o budžetu,” istakao je Kamberi.

O opravdanosti razloga za poskupljenje I kvalitetu komunalnih usluga koje pruža “Komunalac” pokušali smo da razgovaramo sa tehničkim direktorom ovog javnog preduzeća Ilirom Taipijem, ali nam je on saopštio da ne može ništa da kaže na ovu temu “dok sve ne bude zvanično”.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Korisnik
Korisnik
6 godine pre

Verovatno se stopa inflacje razlikuje od grada do grada, kao i cene energenata 🙂 Da li je moguće da će Bujanovac imati najskuplje grejanje u celoj Srbiji? I još kažu opravdano? Gospodo političari, troškovi se ne pokrivaju tako što podignete cene već skupih proizvoda/usluga, već boljom organizacijom, boljim rukovođenjem, i smanjivanjem troškova proisteklih iz poslovanja. “Nepotrebno” povećanje (ionako već velikog) broja zaposlenih takođe nije razlog povećanja cene, nesposobnost naplate potraživanja takođe nije razlog, da ne nabrajam dalje kad ionako nema svrhe, rade onako kako hoće i kad hoće…