Kako zadržati ruski jezik u školama ?

  NIŠ       

  Kako bi se ruski jezik zadržao u osnovinm i srednjim školama u Nišu, ali i u cilju realizacije nastave na ruskom jeziku, u Gradskoj kući u Nišu sastali su se predstavnici Ruskog državnog pedagoškog univerziteta ’’Gercen’’ i niškog univerziteta. Ova dva univerziteta zajedno će realizovati projekat, koji će finansirati ruska strana.

                „Glavna tema našeg današnjeg sastanka  bila je mogućnost korišćenja ruskog jezika i učenja ruskog jezika na  fakultetima Univerziteta u Nišu.Treba naglasiti da, što se tiče našeg projekta, on se ne odnosi samo na učenje ruskog jezika nego i na običavanje u drugim  oblastima na ruskom jeziku. Imamo i konkretne primire kao što je Mašinski i Fakultet zaštite na radu koji imaju saradnju  sa fakultetima u Rusiji i neophodno im je poznavanje ruskog jezika“, kazao je Jurkov Jevgenije Jefimović sa  Ruskog državnog pedagoškog univerziteta ’’Gercen’’ 

                  Sastanku u Gradskoj kući je prisustvovao zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, predstavnici Univerziteta u Nišu, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu profesor dr Natalija Jovanović sa saradnicima kao i dekani nekoliko niških fakulteta.

                  „Fulozofski fakultet je pozvan da svojim predlozima definiše polje delovanja.Delegacija Filozofskog  fakulteta je insistirala na otvaranju jednog kulturnog centra ruskog jezika i kulture koji bi bio od značaja za promovisanje ruskog jezika i kulture. Jedan od naših ciljeva je i vraćanje ruskog jezika u naše škole  i u skladu sa tim povećenje broja učenika koji uče ruski jezik u srednjim školama. Računamo na to da će ovu misiju da nam olakša jedan ovakav centar. Potrebno je uticati na direktore da oni utiču na decu i roditelje da izaberu ruski kao drugi jezik“, kaže Velimir Ilić, upravnik Departmana za ruski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu.

                   Za sada je postignut samo načelni dogovor, kazao je Ilić, a sledeći korak je preciziranje svih tih ideja, delovanja Centra i same lokacije gde bi se on našao. U tome Filozofski doija i podršku grada i Univerziteta i sa tim aktivnostima može da se krene što pre.

                 Ideja o ovom projektu došla je sa državnog nivoa, a Niš je odabran da bude predstavnik srpske strane objašnjava zamenik gradonačelnik Miloš Banđur. On kaže da je ruska strana spremna da isfinansira projekat u celini.

                „ Ljudi sa Filozofskog fakulteta su dali najveći doprinos sastanku jer su jako dobro  upoznati sa problematikom i gde je potrebno intervenistati. Oni su istakli da je najveći problem što se ruski jezik više ne uči u školama u osnovnim i srednjim, a onda ne mogu ni da  upišu ruski jezik i knnjiževnost. Fakultet je samim tim suočen sa malim brojem studenata , a potreba za ruskim jezikom raste i potrebe su veće nego ranije. Ostaje da se u nekom budućem kontaktu tačno definiše sradina projketa  apotom da i određena pravna forma“, potvrdio je pomoćnik gradonačelnika Miloš Banđur.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare