Čepom do osmeha Natalije Bašović

NIŠ

Udruženje “Čepom do osmeha’’ obezbedilo je  elektromotorna kolica Nataliji Bašović, učenici prvog razreda ETŠ “Mija Stanimirović” u Nišu. Natalija će sada postati samostalnija dok je do sada uvek neko morao da bude pored nje  kako bi joj pomagao i gurao kolica budući da ona ima oslabljenu i motoriku. Pomoćnik direktora ETŠ “Mija Stanimirović” Olivera Radenković kaže da se ovde  ne završava pomoć koja će biti pružena njihovoj učenici posebno što je očekuje lečenje u Kijevu gde je započela terapije sa matičnim ćelijama.

                          Nataliji Bašović iz Niša i boluje od neurološke bolesti Fridrajhove ataksije, ima devet godina. Koristi za kretanje mehanička kolica, a sada joj je u pomoć priteklo Udruženje “Čepom do osmeha” koje joj je obezbedilo elektrečna kolica koja će joj u mnogome olakšati svakodnevni život, a lakše će završavati i obaveze koje ima u i van škole.

                           “ Sada, sa novim kolicima postajem samostalnija jer mogu više da se krećem i da budem samostalnija što do sada nisam mogla”, kaže Natalija.

                        Nova kolica koja su Natalija uručena u školi koštaju 260.000 dinara.

                         “Do sada je uvek morao neko da bude neko pored nje i da joj pomaže oko kolica jer ona ima oslabljenu i motoriku in e može sama da pokreće kolica. Sada se situacija menja jer samo jednim pritiskom na dugme može da pokrene kolica i na taj način se samostalno kreće”, kaže Natalijina mama Milica Bašović.

                        Vanja Petković iz organizacije “Čepom do osmeha” kaže da su i oni srećni zbog osmeha koji vide na Natalijinom licu.

                      “Emocije koje su se danas osetile kada smo predali kolica Nataliji je nešto što nas u Udruženju pokreće da i dalje pomažemo drugima, posebno mladima. Ovo je samo dodatni motiv za nas da krenemo dalje i da imamo još ovakvih akcija, a u prvom planu sun am mlade osobe”, kaže Vanja Petković.

                       Natalija nastavlja sa lečenjem. Započela je lečenje  matičnim ćelijama u Kijevu. Do sada je išla na jedan tretman koji košta 20.000 evra, a neophodna su joj od tri do pet tretmana. Porodici će u tome pomoći i ETŠ “Mija Stanimirović” koja je svakodnevno uz Nataliju.

                       “Pomoći ćemo na različite načine kako bi smo prikupili novac za nastavak Natalijinog lečenja”, kaže Olivera Radenković, pomoćnik direktora ETŠ “Mija Stanimirović”. “Organizovaćemo i neke akcije i aktivnosti uz pomoć Učeničkog parlamenta. Već imamo neke ideje u planu, a biće tu dosta i humanitarnig predstava kao i drugih humanitarnih akcija”, kaže Olivera Radenković.

                         Osmeh na Natalijijom licu dovoljno govori o svemu, a njena poruka je da se neće tako lako predati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare