Kako su nišlije pomagale Makedoncima nakon zemljotresa

NIŠ

Na inicijativu kolega iz Skoplja uspostavljena je saradnja između Istorijskog arhiva u Nišu i Državnog arhiva Severne Makedonije. Saradnja će biti uspostavljena sa arhivima svih gradova sa kojima je Skoplje pobratimljeno, a Niš je prvi sa kojim je potisan ugovor o saradnji. Sporazum su potpisale Snežana Radović, direktorka Istorijskog arhiva u Nišu i Tatjana Aleksovska-Sapundžioska, rukovodilac odeljenja u Skoplju, ispred Državnog arhiva Severne Makedonije.

                     Saradnja podrazumeva niz zajedničkih aktivnosti a, između ostalog,  Istorijski arhiv Niš će pomoći kolegama iz Skoplja da organizuju izložbu povodom obeležavanja zemljotresa, koji je pogodio ovaj grad 1963. godine. Pronađeno je dosta dokumenata i fotografija, koji pokazuju koliko su Nišlije želele da pomognu.

                 „ Benefit ovog sporazuma je pre svega razmena dokumenata, koji se odnose na naša dva grada, onda razmena raznih iskustava u vezi arhivskog i stručnog rada i razmena i spremanje zajedničkih izložbi na različite teme. U planu je i zajednička publikacija koja bi mogla da bude rezultat ove i ovakve saradnje“, kazala je Tatjana Aleksovska-Sapundžioska.

                    Istorijski arhiv u Nišu 25.aprila obeležava 75.godina rada i već na tom jubileju pokazaće se plodovi sradnje sa Državnim arhivom Severne Makedonije.

                   „Arhiv iz Skoplja je počeo da prikuplja arhivsku građu vezano za obeležavanje zemljotresa, koji je pogodio njihov grad i prilikom prvog našeg susreta smo se dogovorili da im pomognemo sa našom arhivskom građom. I te kako smo pronašli dosta dokumenata i dosta fotografija. Mnogo je dokumenata koji pokazuju koliko su Nišlije želele da pomognu u tom trenutku svojim komšijama, kako pomoć u snazi koja je odlazila u njihov grad, tako i u finansijskoj pomoći“, kazala je Snežana Radović. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare