Kako Stefanović i Kuburović ocenjuju borbu protiv korupcije

NIŠ

“Država je prepoznala potrebu da se bori protiv korupcije sistemski. Sistemske borba podrazumeva da to ne mogu biti samo tri, četiri, pet ili šest institucija, već to mora da radi svaka državna institucija. Veoma je važna institucionalno zalaganje i zajednički rad koji jedino može da dovede do ozbiljnih rezultata”, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović  u Nišu  na forumu koji je organizovan povodom godinu dana od primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Stefanović je dodao da rezultati ostvareni od početka primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije pokazuju da u Srbiji nema zaštićenih i da je država odlučna da stane na put svakoj vrsti korupcije.

Stefanović se podsetio da je  2012. godine  donet prvi, reformski zakon o javnim nabavkama.

“Država je tada prepoznala da se kroz sistem javnih nabavki jedan deo novca odliva u korupciju. Bilo je potrebno to priznati, pronaći način da se to popravi  a da se ne zaustavi sistem nabavki u Srbiji.”

 Stefanović je kazao da se  danas “svaki slučaj se procesuira, nema onog ko je zaštićen ni partijskom knjižicom, ni društvenim statusom ni bogatstvom. Nema čekanja da neko postane bivši rukovodilac da bi se protiv njega vodila istraga“.

On je kazao da su u Ministarstvu pravde “ napravili čudo i ogromnim naporima pokazali  zbog čega Srbija, “ rame uz rame”  ne samo u regionu nego i sa državama Evropske unije  može da stoji kada je u pitanju borba protiv korupcije koje nisu pošteđene ni zemlje Ebrope.

Stefanović je naveo da su policija, tužilaštva i sudovi pokazali da se bore protiv korupcije i u svojim redovima.

„Važno je da same institucije, koje se bore protiv korupcije, građanima pokažu da su one pre svega čiste, da su zaposleni u njima ispravni i da mogu da budu predvodnici borbe protiv korupcije“ rekao je ministar.

Stefanović je dodao i da će najavljeni Zakon o poreklu imovine biti još jedan iskorak više u borbi protiv korupcije.

Ministarka pravde Nela Kuburović istakla je da sa ponosom može da istakne da su potpuno izmenili organizaciju sudova i tužilaštava, uveli specijalizovana odeljenja koja se bave procesuiranjem krivičnih dela sa koruptivnim elementima. Kuburović je iznela podatak da su posebna odeljenja viših javnih tužilaštava koji su osnovani u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu  za prvih godinu dana primene Zakona postupala po krivičnim prijavama podnetim protiv 10.684 lica, pri čemu je optužena 681 osoba.

Kuburović je dodala da je za prvih godinu dana primene novih zakonskih rešenja doneto 448 presuda, od čega su 444 osuđujuće, i to u većini slučajeva je izrečena zatvorska kazna.

Uporedo sa ovim, kako je Kuburović rekla, jačan je i kapacitet  tužilaštva za organizovan kriminal, koje je dobilo dodatne nadležnosti .

“Povećan je broj osuđujućih presuda kada je reč o krivičnim delima sa koruptivnim elementom, najčešće su to krivična dela za odgovorna lica , zloupotrebe položaja odgovornog lica, za primanje mita i pranju novca”, a za svi rezuktati su plod dobre pripreme za primenu zakona” rekla je Kuburović koja je dodala da ima i visokorangiranih lica protiv kojih se vode postupci pa je navela primer  direktora Uprave za agrarna plaćanje i zamenika direktora Saobraćajnog instituta CIP. 

Ustanovljeni su, rekla  je Kuburović, oficiri za vezu u 13 različitih organa, a sve to doprinelo je da imamo dobre rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“U pripremi je Zakon o sprečavanju korupcije i za petnaestak dana naći će se u skupštinskoj proceduri. Zakonom o poreklu imovine dodatno će biti unapređena borba protiv korupcije u našoj zemlji”, istakla je Kuburović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je zadovoljan dosadašnjim napretkom Srbije u borbi protiv korupcije.Vlada Republike Srbije prepoznala ozbiljnost pretnje koju predstavlja korupcija, te da je ovaj Zakon zajedno sa celokupnim zakonodavnim i institucionalnim okvirom, jedan od najsnažnijih alata koji Srbija ima na raspolaganju da se izbori sa ovom opasnošću na delotvoran način.

„Od početka primene Zakona, Srbija je skoro u potpunosti uspostavila institucionalni okvir i taj sistem počeo je da donosi prve rezultate. EU je spremna da obezbedi dodatnu podršku državnim organima Srbije u borbi protiv korupcije. Srbija ima dobru strategiju, ali je važno da se postavi sistem koji funkcioniše i na tom polju joj je EU saveznik“, istakao je Fabrici.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio istakao je da OEBS, radeći u bliskom partnerstvu sa institucijama Republike Srbije, pruža pomoć i podršku naporima u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, privrednog kriminala i terorizma u svim fazama ovog procesa.

,,Učestvovali smo u izgradnji kapaciteta sudija , pružali specijlizovane obuke, bavili se i pitanjima ekonomskih  krivičnih dela i u oblasti prevencije, što je veoma važno je uloga koju Agencija za borbu protiv korupcije može daima u ovom pogledu.

Andreo Oricio je pohvalio rezultate posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova koji su bili veoma značajni do sada.

“Misija OEBS-a će nastaviti da pruža svoju podršku unapređuje kapacitete sudija, javnih tužilaca, policijskih službenika u oblasti istraživanja, vođenja optužnica, izricanja presuda u domenu privrednog kriminala i korupcije, jer je važno da svi relevantni akteri imaju odgovarajuće sredstva i načine kako bi se ovaj zakon na pravi način primenjivao”, rekao je Oricio. Pomenio je koliko je bitno uspostavljanje prve stvarne mreže specijalnih tužilaca na regionalnom nivou zahvaljujući kojoj je zaplenjena imovina u slučajevima širom Evrope.

Oricio je  istakao spremnost OEBS-a da  organizuje visokokvalitetne obuke na temu mogućih izazova tokom sprovođenja tog značajnog zakona.

Antikorupcijskom forumu održanom u Oficirskom domu u Nišu prisustvovali su predstavnici specijalizovanih odeljenja za suzbijanje korupcije i predstavnici ostalih državnih organa koji učestvuju u represiji korupcije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare