Kako se troši novac PIO fonda: Adaptacija direkcije košta 1.000 evra po kvadratu

BEOGRAD

(Insajder)

Za adaptaciju prizemlja Fonda PIO troše 1,5 miliona evra a celu Kuršumlijsku banju prodaju za 2,5 miliona evra

Adaptacija prizemlja direkcije PIO Fonda finansira se sredstvima koja u Fond uplaćuju svi zaposleni građani Srbije, a  ovaj posao praktično je odobrila Vlada Srbije, jer ima većinski broj predstavnika u Upravnom odboru Fonda koji donosi odluke. Cena adaptacije je čak 1.000 evra po kvadratu bez uračunatog PDV-a, pokazuje dokumentacija do koje je došao Insajder.  

Da je reč o skupom poslu koji se radi iz “bužeta” koji pune svi penzioni osiguranici, pokazuje i podatak da se će se recimo novi stanovi koje država gradi za pripadnike vojske i policije prema najavama predstavnika vlasti prodavati  za najviše 500 evra po kvadratu.  U slučaju prizemlja PIO Fonda, samo adaptacija je duplo skuplja. Istovremeno isti taj Fond nema dovoljno sredstava za isplatu penzija zbog čega se nešto više od 30 odsto dotira iz republičkog budžeta.

Tender za “izvođenje radova na adaptaciji prizemlja objekta Direkcije RF PIO”  raspisan je 22. decembra 2017. godine.

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji, posao je predviđao adaptaciju prostora od oko 1.500 metara kvadratnih. To između ostalog podrazumeva građevinske i zanatske radove, rušenje zidova, postavljanje novih elektro i vodovodnih instalacija…

Mesec dana kasnije, kako se može videti iz javno dostupnih dokumenata, sklopljen je ugovor o dodeli posla sa grupom ponuđača na čelu sa firmom Roofs DOO iz Beograda vredan skoro 169 miliona dinara bez PDV. 

To je ujedno bila i jedina ponuda koja je stigla i koja je prihvaćena.

U međuvremenu je cena ugovorenog posla uvećana. Naime, zbog kako je navedeno nepredviđenih radova, Fond PIO je u decembru 2018. raspisao novi tender. Ovoga puta je izvođač radova Roofs DOO izabran u direktnom pregovaračkom postupku.

Nepredviđeni dodatni radovi koštali su dodatnih pet miliona dinara. Tako je ukupna cena adaptacije prizemlja u zgradi direkcije Fonda u ulici Aleksandra ostića građane koštala više od 173 miliona dinara, odnosno oko 1,5 miliona evra bez uračunatog PDV-a. 

Adaptacija prizemlja 1,5 miliona evra, cela banja 2,5 miliona evra

Kako se raspolaže sredstvima PIO pokazuje i podatak da istovremeno dok se adaptacija prizemlja radi za 1,5 miliona evra, država uz saglasnost PIO Fonda prodaje kompleks u Kuršumlijskoj banji za svega 2,3 miliona evra.

Prodaje se zgrada hotela „Žubor“ koja ima preko 16.000 kvadrata, desetak manjih objekata, bazen, i  9,5 hektara zemljišta. Reč je o imovini koja je u vlasništvu PIO Fonda. Hotel  Žubor i ceo kompleks gradio se novcem iz budžeta koji su preko penzinog osiguranja punili zaposlenih građani Srbije.

Ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio da se na taj oglas niko nije javio “jer je vrednost banje precenjena”, zbog čega će se raditi nova procena.

Nova procena će prema najavama biti rađena za ukupno 27 banja koje su u vlasništvu PIO Fonda, a koje preko Direkcije za imovinu država planira da proda.

Takav plan države omogućen je posle višegodišnjeg  spora oko vlasništva nad banjama koje je PIO Fond vodio i u većini slučajeva dobio. To međutim nije omogućilo Fondu da upravlja tom imovinom i odlučuje o njenoj sudbini jer je novi Upravni odbor izabran 2014 , za razliku od prethodnog, dao saglasnost Vladi za privatizaciju banja.

Vlada 2014 preuzela “upravljanje” PIO Fondom

Izmenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju 2014.  i to po hitnom postupku, upravljanje PIO Fondom je praktično preuzela Vlada Srbije preko svojih predstavnika u Upravnom odboru. 

Naime, do tada je UO Fonda imao 21 člana a odluke su donosili predstavnici osiguranika, poslodavaca, ulagača i dva predstavnika Vlade.

Od 2014. godine se odnos snaga menja. Smanjuje se broj članova UO sa 21 na sedam. Četiri člana bira Vlada, dok su preostala tri predstavnici osiguranika, korisnika i poslodavaca.

Na ovaj način je država praktično preuzela upravljanje PIO Fondom i svim poslovnim odlukama, pa tako i o ulaganjima ili prodaji imovine koja je godnama unazad kupovana i građena novcem osiguranika.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Pitanje
Pitanje
5 godine pre

Postovana, svako posveceno izvestavanje bez politicke pozadine zasluzuje nasu paznju, kao u slucaju ovog teksta. Ipak, koliko juce, objavili ste tekst koji takodje izaziva paznju jer se tice ostavke visokog funkcionera SNS-a u Leskovcu. S obzirom da se to nije dogodilo, namece se pitanje izvora Vase informacije. Gradjani treba da sacuvaju poverenje u Vase izvestavanje. Zato je pozeljno da znamo koga ste pozvali za tu informaciju u centrali stranke u Beogradu, kako se ne bi shvatilo da je sve bazirano na carsijske price a la rekla kazala. Ko je zvanicni izvor, jer ocigledno su Vas dezinformisali. Pa zasto biste Vi stajali iza necijih izmisljotina.

Luna
Luna
5 godine pre

Sva pohvala redakciji na objektivnom informisanju!!!