Izbori u Udruženju penzionera: Bratislav Zdravkovic jedini kandidat

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Leskovačko Udruženje penzionera redovnu izbornu Skupštinu ima 27. februara.

Jedini kandidat za predsednika ovog udruženja je dosadašnji prvi čovek Bratislav Zdravković.

On za JUGpress kaže da su ga podržali svi mesni odbori

Na pitanje šta je uradilo ovo udruženje u prošloj a šta planiralo za tekuću, 2019. godinu, Zdravković detaljno nabraja aktivnosti.

” Mi imamo kompletne rezultate za 2018. godinu, tako da ćemo već 18. na Izvršnom odboru imati utvrđivanje predloga, a 27. februara imaćemo skupštinu na kojoj ćemo razmatrati i usvojiti naš godišnji plan. Ujedino ćemo, s obzirom da nam je izborna godina, iskoristiti i prilku da izvršimo izbore za rukovodstvo Udruženja penzionera”, rekao je on.

” Naša skupština će biti u dva dela. Govorićemo o prošloj godini, koja je bila solidna, aktivna i dobra. Mi smo pre više godina postavili cilj za rad udruženja, a to je da što više omasovimo naše udruženje”. dodao je Zdravković.

” Mi svake godine imamo po 1000 novih članova. Da bi imali taj broj mi moramo da učlanimo oko 1800, jer, na žalost, mi smo ta kategorija ljudi koji najčešće umiru, tako da nam umire 800, a 1000 ostane. Mi smo za deset godina sa 2500 došli do brojke od 17.000 članova. Organizovali smo se preko 105 mesnih organizacija na teritoriji Grada Leskovca. Zvanično se ne ubire članarina, nego potpisivanjem pristupnice se od penzije odbija 30 dinara mesečno i mi svakog meseca preko PIO fonda dobijamo sredstva na račun”, objašnjava.ž

” Mi smo neprofitna, nepartijska i nevladiona organizacija, ali smo humanitarno udruženje. Mi planiramo da članarinu, koja je na godišnjem nivou oko šest miliona dinara, vratimo penzionerima koji imaju niža primanja. Prošle godine su na tu vrstu pomoći imali oni čija je penzija bila do 20.000 dinara, a verovatno ćemo ove godine to povisiti na 22.000. Mi ne dajemo novčana sredstva nego potvrde na 1500 dinara koje mogu da se koriste u određenim trgovinama. Pored članarine, dobijamo i određena sredstva od osiguravajućih kuća, jer su naši penzioneri osigurani preko „Dunava“ i DDOR-a. Dobijamo i od Fonda PIO do 200.000 godišnje za nabavku nekih lekova”, kaže Zdravković.

Od grada, kaže, u prošloj godini nisu dobili neka značajna sredstva.

” Preko projektnog finansiranja smo u 2018. godini dobili 220.000 za tri projekta preko Grada Leskovca. Mislim da to nije neki veliki iznos, ako se uporedi sa onim što smo dobili pre tri godine. Sada su rekli da više nemamo pravo na to, iz kojih razloga ne znam. Ukupno smo u 2018. godini imali oko 12 miliona dinara. Dom penzionera je praktično u vlasništvu Fonda PIO. Iako je pravljen iz penzionog fonda, mi nismo mogli da ga dobijemo, jer smo registrovani kao grupa građana. Dobili smo ga na korišćenje bez nadoknade, ugovorom iz 1997. je regulisano da prostor koji mi ne koristimo dajemo u podzakup kako bi mogli da održavamo dom. Mi imamo dve čistačice u radnom odnosu i veliku kvadratutu na dva sprata, sve to treba održavati”.

Na pitanje koliko Udruženje penzionera učestvuje u društvenom životu svojih članova Zdravković kaže da organizuju druženje i zabave preko kulturno-umetničkog društva koje u svom sastavu ima osam sekcija.

“Tu je angažovano oko 300-400 penzionera. Na žalost, to su mahom samo članovi iz grada, jer u selima nemamo neke uslove da se i tamošnji penzioneri bave ovim aktivnostima. Njima smo omogućili da idu na neke ekskurzije, gde udruženje donira putne troškove sa 50%. Ove sekcije rade tokom cele godine, a nastupe imaju ne samo u Srbiji, nego i u inostranstvu”, objašnjava Zdravković.

” Sa tri grada u Makedoniji smo pobratimi. Svake godine organizujemo Festival folklora, gde imamo goste iz Bugarske i Makedonije. Sa nekoliko banja, kao što su Sijarinska, Prolom ili Vranjska, imamo ugovore i omogućavamo našim članovima da pod povoljnijim okolnostima tamo borave. Pored toga, svake godine 250 penzionera po PIO kriterijumima ide besplatno u banje”, dodaje.

Pitamo da li su imali i posebne aktivnosti po selima, s obzirom da je tamo više staračkih domaćinstava koja žive sama, jer su deca otišla u druge gradove…

” Mi jedared godišnje, kada delimo ove potvrde, imamo priliku da ih naši aktivisti tada lično obiđu. Nemamo neke velike mogućnosti da im finansijski pomažemo, nemamo vozilo kojim bi obilazili te ljude… Ranije smo imali saradnju sa Centrom za socijalni rad koji ima sve službe i oni bi trebali da preko geronto-domaćica pomažu. Mi sada nemamo nikakvu saradnju sa njima, ali mislim da bi tu saradnju morali da obnovimo”, kaže Zdravković.

Pitamo ga da li će se kandidovati ponovo za predsednika za predsednika udruženja.

” Svih 105 odbora me je predložilo za predsednika. Mislio sam da se povučem, ali kažu da sam im još potreban. Lično, mislim da imam dosta godina, ali se zdravstveno dobro osećam i mogu da izdržim da radim naredne četiri godine. Posle toga ću predati rukovođenje nekom drugom”, rekao je Zdravković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare