KAKO SE POSTAJE KOSTIMOGRAF

LESKOVAC

(Nova Naša reč)

Dalibor Blagojević – Darius je  dugogodišnji saradnik Narodnog Pozorišta Leskovac. Rođen je 11. Septembra 1978. godine, završio je dizajnersku školu i na jedan prijateljski poziv se odazvao da radi kostime za predstavu. Od  tog trenutka pa do danas rado se odaziva i sa velikim zadovoljstvom prihvata svaki izazov.

 

http://novanasarec.org.rs/index.php/2016/06/08/kako-se-postaje-kostimograf/

Pre 16 godina je uradio kostime za prvu predstavu, a već 20 godina radi kao modni kreator. Počeo je veoma rano sa 17 godina. Za sada je odradio kostime za 16 predstava. Omiljeni kostimi su mu: ,,BAJKA“, u režiji Miška Dinulovića, za koju je dobio nagradu za najbolji kostim u Kotoru, ,,MANDRAGOLA“, u režiji Juga Radivojevića, ,,ČARUGA“, u režiji Stanislava Grujića, koju smatra svojim kapitalnim delom. Najteže mu je  bilo da radi kostime za ,,GALEBA“, zbog mimoilaženja u vizuelnom viđenju predstave između njega i reditelja.

Što se predstava tiče inspiraciju crpi prventveno od reditelja i glumaca. U slučaju da se glumcima ne dopadaju kostimi, pravi kompromis kada reditelj kome veruje traži to od njega.

,,Inspiraciju crpim pre svega od reditelja i glumaca, a uvek sam vođen rečima čuvenog Cecil B. DeMille, koji je govorio svojim kostimografima: Nemojte da mi radite haljine koje mogu da vidim u svakom dućanu, hoću kostime od kojih će ljudi da zinu.”

 

Leskovac Darius 1

Do saradnje između pozorišta i njega  došlo je tako što ga je Biljana Grozdanović – zamenik direktora Narodnog Pozorišta Leskovac pozvala, nakon jedne njegove revije, pozvala da uradi kostime za predstavu ,,BAJKA O CARU I PASTIRU“, tako je počela njegova pozorišna priča. U  narednom periodu više će se posvetiti modi, jer je obustavio rad na novoj reviji zbog mnogo predstava koje  je radio, ali kako kaže biće i još mnogo predstava.

,,Volim pozorište, odazvaću se uvek, naravno ne po svaku cenu. Volim režiju Stanislava Grujića i njegovu raskošnu produkciju. Takve predstave su san svakog kostimografa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare