Kako poboljšati položaj sakupljača sekundarnih sirovina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LESKOVAC

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja, radeći na poboljšanju socio-ekonomskog položaja sakupljača sekundarnih sirovina u Leskovcu, predstavila je svoj novi projekat ,,Leskovac – Grad za primer”.

Projekat realizuju u partnerstvu sa konzorcijumom organizacija civilnog društva,  koji predvodi Trag fondacija,  u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, Media i reform centrom Niš, Forumom civilne akcije FORCA, Evrokontaktom, Centrom za razvoj civilnog društva, Timočkim omladinskim centrom, Edukativnim centrom Kruševac i Proaktivom.

U istraživanju Zelene inicijative , čiji je član udruženje Porečje Vučje,  predstavljen je profil tipičnog sakupljača sekundarnih sirovina koji u proseku živi 46 godina.

Njihov radni dan traje 12 časova, pripada najugroženijoj i najsiromašnijoj društvenoj grupi, nezaposlen je, a od prodaje sekundarnih sirovina mesečno zaradi od 15.000 do 18.000 dinara.

Sakupljača sekundarnih sirovina u Srbiji , prema procenama , ima oko 30.000, dok u svetu ima najmanje 15 miliona.

Sakupljači sekundarnih sirovina prikupe najveći deo otpada koji se trenutno reciklira u Srbiji (približno 75%, prema analizi USAID-a).

Iako je trgovina sekundarnim sirovinama vrlo profitabilna grana, sakupljači ovog otpada spadaju u red najsiromašnijih stanovnika.

Prema procenama Republičkog sindikata sakupljača Srbija svake godine izveze sekundarne sirovine u vrednosti od oko 150 miliona evra. Među sakupljačima je i veliki broj dece.

Čak 25% sakupljača čine mlađi od 18 godina.

U Leskovcu se izmedju 250 I 300 ljudi rade kao sakupljači sekundarnih sirovina.

Decembra 2016. u Leskovcu osnovano je udruženje „Sakupljača sekundarnih sirovina Marko Crni“ koje ima 34 člana.

Osnovanje udruženja pomoglo je Porečje Vučje uz podršku EU PROGRESA.

U udruženju kažu da aktuelnim projektom žele, u saradnji sa gradom Leskovcem, uvedu afirmativne mere lokalne samouprave kao pomoć za sakupljače sekundarnih sirovina koji se udružuju.

Udruženje sakupljača sekundarnih sirovina treba da dobiju  prostor za privremeno odlaganje otpada  kako bi  zaokružli  proces sakupljanja otpada (sakupljanje, presovanje, skladištenje i transport).

Ove aktivnosti imaju za cilj da se poveća zarada sakupljača sekundarnih sirovina, poboljša njihov socijalni status i proces njihove legalizacije što pre privede kraju.

Oslanjajući se na Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016-2025, u decembru prošle godine NVO “POrečje” iz Vučja pomoglo je osnivanje udruženja sakupljača sekundarnih sirovina ,,Marko Crni” u Leskovcu.

Ovo udruženje trenutno ima 34 članova, ali će u budućnosti taj broj sigruno rasti.

Na taj način je registracijom u APR-u svim članovima udruženja omogućeno da na legalniji način prikupljaju otpad.

Dobili su i odela sa logom udruženja i članske karte i identifikacije koje nose kada obavljaju svoj posao.

Ali, daleko od toga da je ovim priča završena, kažu u “Porečju”.

 

Kako oni i dalje rade individualno, količina otpada koji prikupe i predaju na dnevnoj bazi je mala.

Zbog toga prikupljeni otpad čuvaju u dvorištima svojih kuća, kako bi prikupili i predali veću količinu sirovina, i samim tim postigli veću cenu.

“Ono što želimo da postignemo ovim projektom jeste da se udruženju ,,Marko Crni” obezbedi adekvatan i opremljen prostor za privremeno skladištenje otpada (u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom) kako svojim radom ne bi činili veću štetu no korist životnoj sredini. To će ujedno učiniti da više njih udje u udruženje i da samim tim i povećaju svoje kapacitete. Dobijanje prostora za privremeno skladištenje je ujedno i jedan od koraka ka dobijanju dozvole za obavljanje delatnosti”, kažu u NVO “Porečje” iz Vučja.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
Sakupljači sekundarnih sirovina pripadaju najugroženijoj i najsiromašnijoj društvenoj grupi – Rominfomedia
6 godine pre

[…] Izvor:Jugpress […]